ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Sep-2008 14:03 Email | Share | Bookmark
Menu puasa hari ke 5..

siakap kukus
bakso
kek padang bola
kek mickey
kek coklat
Biasalah..kalo dah rajin.. update pun main selang2..hari..sebb yer masak pun selang2 hari..x da menu yg istimewa..just simple masakan.lagipun anak2 jenis x cerewet nak makan itu ini..macam anak yg sulung..tahun nie baru 1st time puasa..biasalah hari sekolah boleh puasa bila cuti x boleh puasa sebb yer adik yer kuat mengusik.. :->menu dia tiap hari bila pie bazar ramadhan adalah donut, dan adik dia kuih lopes dan satay..kami selalu pergi bazar ramadhan jam 5.30 or 6ptg..tp x pie lama just dlm 10 ke 15 minit aje..sebab yer..itulah gerai kami utk tempoh 3 tahun nie..dan lagi baik tahun nie gerai satay dan kuih tu bersebelahan..so pie direct ke situ beli yg perlu dan balik..entahlah mmg x suka nak pusing2..ramai sgt org..lagipun setengah2 tu makanan x menepati citarasa..dari pada asyik nak komplen baik x yah belikan..masak kat rumah lg baik walaupun simple itu dah mencukupi..penat2 jer puasa kalo nak komplen itu ini.

time sahur pun cam tu..bila tanya anak nak makan apa masa sahur..cepat2 jer jawap..''muqri nak makan kokocrunch aje or sosej rebus cicah mayonis''

oklah jom tgk gambar..aper yg berlaku sepanjang last week kira gamabr sekali harung nie


just simple ikan siakap kukus..lina sellau masak main ikut suka aje kalo rasa x berkenan pada resepi tu..adalah yg di ubah yer
nie ikan kukus..senang aje buat, resepi pun senang

Quote:
ikan siakap or aper jenis ikan yg sesuai- di gaul garam dan juga di lumur dgn air limau nipis

bawang putih )
bawang merah kecil ) semua yer di mayang..sukatan ikut kesesuaian
halia )

serai- di mayang halus
tomato -di dadu
lobak merah - di potong memanjang

kesemua bahan dia atas di gaul ..dan di tabur dia atas ikan..

bahan utk sos
sos tomato
sos cili
sos tiram
garam, gula secukup rasa
sedikit kicap
gaulkan kesemua bahan dan ratakan di atas ikan..
kukus hingga masak..



bakso nie terhasil masa pie bazar ramadhan..tercari2 aper yg sesuia dgn ikan kukus tu..sekurang2 yer ada sejenis sayur..tp semua x berkenan..so balik rumah..sampai2 tgk abru 6.15 aper lagi terus buat bakso..Alhamdulillah sempat siap sebelum azan maghrib..

Quote:
resepi: BAKSO
250gm isi ayam )
3 ulas bawang putih ) dua2 bahan nie di kisar

1 biji telur putih
1 batang daun bawang-hiris
lobak merah- di hiris

1 sudu marjerin
2 ulas bwg putih
air secukup yer
sedikit tepung jagung
garam, gula, serbuk lada putih
2 sudu kicap

1.isi ayam yg di kisar halus di gaul dgn lada putih, garam, gula dan tepung jagung..gaul sebati

2. masukkan telur putih, gaul rata,.dan bentukkan bulat2 ketepikan ( lina yer x jadi bulat may be sebb kekurangan tepung)
3. panaskan marjerin dan tumis bawang putih yg di hiris.
4. tuangkan air, apabila air mendidih masukkn lobak dan masak hingga empuk
5. masukkan bebola ayam..bila ia timbul , tambah garam dan gula, kicap dan lada sulah..boleh di sajikan dgn daun bawang dan bawang goreng

bakso nie boleh di makn juga dhn bihun ( macam buat bihun sup) tp kami makan cam itu aje..sedap ..utk bagi pekat lina just tambahkan sesudu tpg jagung yg dibancuh dgn air..



nie kek yg dibuat pada jumaat baru nie..dpt tempahan tengahari khamis dan nak petang jumaat..nak tolak..husband dah cakap ok.. so buat aje..dan x tau nak deco aper..last2 teringat set pdg bola tu..biasa padang 4 segi nie lina buat atas kek bulat aje..yg tension yer nozlle buat hal pulak..so rumput tu ada yg ok dan x ok..geram sungguh..dah lah kejar waktu utk siapkan yer..nie kira order last nie..isnin nie nak concentrate kat kek lapis lak.ada 2 3 customer nak sebelum 18hb nie..insyaallah semua yer dpt disiapkan sebelum tarikh tu.


ini pula..kek tuan puteri..bising..time kita pegang nozzle time tlah dia sibuk nak tolong..pastu bising bila nak buat kek baby..manalah nak cari kek..tiba teringat ada kek lapis dlm petiais potong dan deco ..bagi dia puas hati.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net