ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Sep-2008 13:13 Email | Share | Bookmark
HIDANGAN PUASA KE 2 DAN LAIN2 HAL..

kentang dan ayam sebelum bakar
lepas bakar
dah siap hidang
tuna muffin
mexican bun
cream puff
fondant sapu tangan
fondant biru
makanan di hilton pj
with one of our mentor
[i]Hari nie dah masuk hari 3 kita berpuasa..moga amalan kita 3 hari ini diterima oleh NYA...sepanjang 3 hari nie baru semalam lina masak.. ..itupun sebb x da aktiviti melapis kek..rest kejap...hilangkan penat last week Alhamdulillah byk juga buat kek..semua mintak last minute..utk makan sebelum puasa..nak tolak x bole( tapi ada juga yg tolak..ingat x mau terus ruper yer tunda hari lain...hehhe..semalam baru pie hantar)

Semalam, lepas hantar kek kat customer lina pie cari kotak utk di isi kek ..kira mcm kotak hadiahlah..rezeki petang ramadhan ..Alhamdulillah..petang ahad tu kami pie tunjuk kotak2 yg dia nak tgk2..dari 3 jenis yg di tunjuk dia berkenan kat satu kotak tu..( dlm hati syukur Alhamdulilah sgt sbb kotak yg lain stok x cukup)..sebelum pie dah survey dulu..tapi mmg senang berurusan dgn dia nie..,mudah sgt..lastly dia order 50 kotak kek siap dgn hiasan pada kotak tu..so semalm pie cari semua barang yg diperlukan..kali nie x rasa pressure sgt utk siapkan order..sebb dah guna oven kek lapis dan dah ada mixer yg 20liter tu..kalo last minute x siap jugak..alamat yer ku keluarkan juga oven2 yg lain

kali nie lina cuma buat kek siang aje..lepas subuh bancuh kol 9 bakar siap jam 11.30 siap bancuh adunan lain..pas zuhur bakar..kol 4.30 or 5. siap.dah pastu ape lagi cari makanan lah..tp 3 hari nie pie bazar ramadhan..anak2 beli donut aje, pastu lina beli kuih lopes 3kpg..dah..yg lain x terasa nak beli..juadah buka kami senang aje..ikan or ayam bakar..dan sayur2 an ..dan makan hanya waktu buka aje..pastu masa sahur lak...lain2 kami minum protein dn suplement..anak2 pun cam tu..nasi x makan sgt...

jom tgk gambar..ada juga gambar yg lepas2 tapi x sempat nak update dulu so update hari nielah...



nielah menu berbuka semalam..simple aje kentang dan ayam grilled..
resepi nanti yer ..x rajin lak nak menaip byk2..







Quote:
Tuna Cheese Muffin ( dr blog mat gebu..thanks yer..lina c&p aje )
Bahan-Bahannya:-
1 biji telur gred A
1 1/2 camca teh gula halus
1 camca teh baking powder*
120 g tepung gandum*(*digaul dan diayak)
80 g ikan tuna dalam tin (tak perlu toskan minyaknya)
50 ml susu segar
50 g keju mozarella
1 biji bawang putih, dicincang halus (resipi asal tak de benda ni!!!)
Secubit garam

Cara membuatnya:-

Dalam satu bekas, pecahkan telur, masukkan gula, cincangan bawang putih dan garam, kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Masukkan ikan tuna dan gaul hingga rata.
Masukkan tepung yang tepung tadi berselang seli dengan susu hingga habis. Gaul mozarella cheese ke dalam adunan hingga rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180C, selama 15 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan bersama cili sos. Menghasilkan lebih kurang 9 ketul muffin
.



Quote:
MEXICAN BUN
Makes 9 tq mamafami lina c&p aje)

Filling

Ingredients :

100g salted butter ~ softened
1/4 teaspoon vanilla essence
35 g brown sugar

Method :

1. Beat butter with an electric mixer on medium speed using the paddle attachment for three minutes. (I beat by the hand)
2. Add in vanilla essence and brown sugar. Beat till creamy.
3. Regrigerate the mixture until firm.
4. Divide mixture into 20g portion ball. Keep refrigerated until ready to use. (I just divide the mixture according to how many doughs I managed to get)

Topping

Ingredients :

65 g butter ~ softened
55 g icing sugar ~ sifted
1 Grade A egg ~ lightly beaten
1/3 teaspoon coffee flavouring (available from bakery supplies shop)
**or you can use 1 1/2 teaspoons instant coffee dissolved in 3/4 teaspoon water
A pinch of ground cinnamon can be added to the coffee flavouring for extra flavour (I omit this)
65 g low protein (high ratio) flour ~ sifted (I used cake flour because that's the only flour available at home!)

Method :

1. Beat butter and icing sugar using an electric mixer with the paddle attachment on medium speed for 5 minutes until mixture is light and fluffy. (I beat by the hand)
2. Gradually beat in egg.
3. Add in coffee flavouring.
4. Sift flour into mixture and mix on low speed until combined.
5. Refrigerate until ready to use.


Quote:
RESEPI CREAM PUFF
130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air

Cara Menyediakannya

1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

Inti

500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila

Cara

Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.

### Selain inti di atas lina juga paipkan icecream dlm puff tu..pastu sejukkan dlm peti ais..best sgt..idea nie dtg sebb teringat masa kat oversea dulu selalu beli sejenis manisan mcm nie..( ini jea yg boleh makan..icecream x confident sgt sbb x tau halal ke x..nie pun gara2 nak makan ice cream )

**** thank's buat k nina..lina copy paste aje resepi tu ***

Ini pula gambar2 kek yg x sempat masuk fp..dan juga gambar masa kat hilton pj awal august lalu..menghadiri seminar motivasi.


nie fondant kek masa kelas kat kl dulu..dah lama..raser yer akhir bulan 5 kot


nie pun sama kek yg lina buat masa kelas yg sama kat kl tu


lina tunjuk gambar makanan ajelah..gambar aktivity x berape clear..yg penting seminar nie mmg best..start 9am habis 5pm..habis aje seminar outsider di beri duit minyak ikut destinasi masing..kami dpt rm180 oklah tu..lepas duit minyak..sebb masa sent confirmation either nak pie or x mereka cakap semua perbelanjaan di tanggung sendiri..alih2 sebelum tamat dia orang bagi duit...KAMI X BERJANJI TAPI KAMI BERI...what to say...ALHAMDULILLAH


Antara makanan yg di sediakan..makan yg mana boleh aje..masa tu still on program..la nie pun buat second round..utk raya..hehhe tahun lepas balik raya org ckp sihat yer..thn nie kita tgk aper org ckp.. sekarang my hubby semua org tanya ..''awat..tension ke buat phd, sakit ke, ada masalah ke.. hubby jawab dgn confident..x dalah..''aku dlm weight lost and weight management program"..sebb nak sihat dan jauh kan diri sr silent killer.. sekarang mcm2 dah penyakit ada..muda2 pun dah dpt penyakit..pastu sayang duit nak kuar utk beli supplement yg diperlukan..bila dah sakit harta banyak mana pun x guna..sebb terlantar aje....

**** resepi2 kat atas tu dah lama buat ..cuma yg ayam tu aje yg baru semlam buat..kami dah lama x buat makanan cam roti..or sewaktu dgn yer..kalo terasa nak makan kek pun, still buat tp makan sepotong aje..yg balance tu bagi2 kat neighbour or anak bwk pie sekolah...nasi mmg kami x sentuhlah ..kadang2 teringin sgt nak makan..tp bila sampai masa still boleh kawal..kalo makan pun syer ajer gan husband...kek lapis mmg favourite kami sekeluarga..tp sekali makan sepotong aje.. anak2 xleh ckplah..tp x kisah sgt sebb dia orang active..tidur aje duk senyap kalo x asyik bergerak aje..melompat lah itulah inilah...semua tu boleh di kawal yg penting kita mengatur yer dgn betul..***


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net