ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 26-Jun-2008 14:38 Email | Share | Bookmark
Gambar2 Terbaru

 
 
 
 
 
 
 
 
 
salam semua..hari nie lina nak syer beberape menu dan juga beberape kek utk hantaran yg telah lina buat utk last week yea function.
sorry lambat masuk gambar.. kerajinan utk membuat kerja lain mengatasi kerajinan utk meng'upload' gambar mana2 yg ada resepi tu nanti lina masukkan yea..


nie gambar cupcake hantaran sekali dgn kek fondant (gambar sebelum tu )


nie pulak gambar donut coklat yg lina buat petang tadi..hari nie x masak pun utk makan tengahari makan ringan2 aje..so kol 1ptg td bancuh adunan utk donut..senang sgt buat donut nie..rasa yea pun sedap.Anak bujang ku boleh makan 3 biji dalam satu masa..dia tu mmg peminat donut..kalo pie carrefour ..benda yg dia cr adalah donut..walhal bukan sedap sgt pun donut kat situ..keras aje(entah2 yg semalam yea )cehhh hari nie puji mama dia..''mama nie semua pandai buat..buat kek lah..buat donutlah, buat pizzalah..semua sedap2 adalah tu ..sebab petang nie janji nak bawak pi carrefour


nie aneka perasa donut..ada 4 mulut semua yea kat rumah so kena ikut kemahuan masing2lah..sebb tu ada byk perasa kalo tgk kat gambar tu..yg kacang tu lina bakar kacang gajus (dlm kuali jea) pastu hancurkan. makan sebiji pun dah rasa kenyang.

Quote:
resepi donut coklat
350gm tepung high protein
20gm serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 bungkus (2 sudu teh) yis segera
60gm gula pasir
2 biji telur
175gm susu segar atau susu cair
40gm butter/margerin
1/2 susu teh garam

Bahan topping

250gm coklat masakan- dicairkan
dan apa2 bahan hiasan utk hiasan atas donut

cara-cara

1. donat, campur tepung,serbuk koko, serbuk penaik, yis dan gula.kacau rata.
masukkan telur dan susu cair sedikit demi sedikit sambil di uli hingga jadi doh.
masukkan butter/margerin dan garam.Uli sehingga doh manganjal.
Rehatkan doh selama 20minit.

2. Tekankan adunan(utk buang angin)bahagikan kepada beberapa bahagian seberat 40gm.
bentukkan seperti donut dan biarkan selama 45min. (kenaikan kali ke 2)

3. Panaskan minyak dan goreng donut sehingga masak.Angkat dan sejukkan

4. Celupkan ke dalam coklat masakan.dan taburlah dgn hiasan yg di sukai.

adunan nie dpt dlm 20biji



struktur donut...lepas di belah dua


nie pulak spaggethi yg lina buat hari semalam..sebenar yea minggu nie dari isnin to khamis my husband x da kat rumah sbb menghadiri seminar di usm..so makan tengahari jadi mcm2lah..semua yea ringkas..lagipun anak2 jenis x kisah sgt..makan aje ape yg ada..tp spaggethi nie pun kegemaran budak2 nie..lagilah kalo dlm tu ada mcm2..anak2 lina suka makan carrot.sebb tu setiap masakan lina mesti kena ada lobak..kira ganti sayurlah..lagipun anak2 baru tgh belajar utk minat pada sayur..tp carrot mmg x tolak yea...sayur2 hijau nie kena tgk juga ada yg dia org x suka..tp kena slow talklah ..mcm2lah kena ckp..'nak bagi kulit lawa? nak bagi pandai,nak bagi mata lawa..barulah nak makan..terutama tuan puteri tu..byk sungguh ckp yea

Quote:
Resepi Spagethi

1 bungkus daging kisar(ramlee kecil)
1 biji besar
1 biji lobak
3 batang sosej
fishcake dan fishball (ikut suka)
sos tomato
rempah spagetti/sos spaggethi kimball
sos prego cheese and mushroom-(tin kuning)

1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dimayang hingga naik bau..
2. masukkan daging kisar. masak menggunakan api sederhana. Bila daging dah masak..masukkan sos tomato dan rempah spagethi.kacau sebati..masukkan lobak, sosej dan juga fishball dan fishcake.
Akhir sekali masukkan sos prego cheese and mushroom(tin kuning) ,kacau sebati dan boleh hidangkan dgn spagetthi yg telah di rebus terlebih dahulu.

Cara merebus spagetthi bergantung pada jenis spagetti yg dibeli.(refer pada instruction pd pembungkus)
actually.cara penyediaan spagetti nie byk dan boleh ikut creativity masing2,mcm lina pun main masuk aje bahan2 tu.dan baki dari kuah tu bolehlah digunakan juga utk membuat topping pizza



Nie pulak kek opera coklat..nanti lina sambung yea..dah blurr mata tgk fp nie..jam pun dah kol 1am..esk nak kena kuar awal da janji gan org..sabar yea nanti lina masukkan resepi dan cerita yer sekali..bye


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net