ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 19-May-2008 03:14 Email | Share | Bookmark
MENU HARI CUTI

siakap3rasa
kerabu mangga
serawa durian
Quote:
Adik shafiq: lawa fp adik..selain tu adik amat berbakat..rajin2 belajar tau

k.Yati: ala k.yati mana ada rajin yea..tu pun masakan hari minggu kalo x ada hal kat luar hari2 biasa lina masak simple aje..lagipun anak2 x makan sgt nasi2 nie..hahhaa kena tag..insyaallah lina try jawab…
re: k.yati, kek lapis akak dah siap..insyaallah ptg ahad lina hantar yea..

Love lane: salam kenal juga dr lina..dah tgk fp love lane..lawa2 scrapping kat situ..

Batik ganu: lawa2 kain sutera ..

Aisyah: haa tu durian junjung,kedah..org tu katalah..dan inilah kali ke 4 kami beli durian musim nielah, yg nie baru makan puas dan sedap yg sebelum2 tu semua x memuaskan ada keras,tawar dll….tulah biasa org letak udang kering nie akak tgk m.cik akak letak ikan rebus..
Aisyah, nie jawapan pasal makan nasi: mula2 memang rasa macam x lengkap aje kalo x makan nasi.tp bila dah lama2 tu x kisah dah pasal nasi tu…kalo ambik pun setakat ½ cawan aje, bykkan ambik sayur2 dan buahan2 lama2 ok. .akak mmg dr family yg berangka besar dan senang nak naik..tp sejak amalkan makan cam nie bdn susah nak naik sgt..

Juicyblueberry: pewarna kek lapis tu dlm 6rm ke 8rm ..150g or 200g..


[i]Semalam..tiba2 husband nak makan ikan siakap 3 rasa,sp pagi tu pie pasar beli brg2 yg diperlukan..so hari nie jadilah ikan siakap 3 rasa tu,,selain ikan ..lina buat kerabu mangga nielah first time buat sendiri biasa makan kat kedai..kebetulan last week pie rumah pak cik di perlis kena pulak musim mempelam,,so byklah pak cik beri..actually lina x suka sgt makan benda yg masam2 nie..memang tengok rasa cair jea air liur tp rasa nak makan tu x da sgt..dah byk kali bila bwk balik mempelam mesti bagi kat jiran2..lainlah mempelam yg dah kuning tu..tp berkenan pulak dgn kerabu yg mak cik buat masa makan malam tu..x rasa masam pun..so lepas 2 hari baru terbuat kerabu tu..tp biaslaah mcm2 lina masuk..Alhamdulillah sedap..x rasa masam pun mepelam tu.

sambil memasak ikan..sambil lina masak serawa durian..ini permintaan anak bujang lina..dia kata nak makan bubur durian nak cicah dgn roti..bubur tp x nak kacang hijau serawa lah tu..kalo belah utara nie mereka suka makan durian gan pulut serta santan..tp lina x leh masuk..mungkin sebb bukan asal sini..tp kalo dibuat serawa makan gan pulut or roti itu favourite lina..dan anak2 pun suka...satu jea yg lina noticed..apa2 yg lina suka anak2 suka sekali tp yg papa dia suka dia orag x suka sgt..mcm lina suka mkn apam balik dan kuih bederam(yg hitam tu)..skrg kena beli double dr biasa beli
oklah kita tgk gambar yea..sorry gambar x terang sgt..


Quote:
Resepi siakap3rasa

1 ekor ikan siakap--dibersihkan dan dibelah belakang, garam kunyit dan goreng garing
5 biji cili merah( nak pedas lagi tambah lah yea..kami x suka pedas2 )boleh juga guna cili boh
1 biji bawang besar}
2 ulas bawang putih}
1cm lengkuas dan halia} semua di kisar halus
1 batang serai}
2 biji tomato (sedang)}
1/2 cawan sos tomata
3 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar di mayang bulat
1 biji mangga di dadu

cara nya
1.semua bahan kisar di tumis dgn sedikit minyak sampai garing..
2.masukkan sos tomato dan sos tiram ..masak lagi
3. jika terlalu pekat masukkan sedikit air
4.bila dah agak pekat masukkan bawang mayang dan juga mempelam dadu..
siram atas ikan yg telah di goreng td..sedia utk di makan




Quote:
kerabu mangga

2 biji mangga muda di hiris halus ( di rendam seketika dgn garam utk buang rasa masam mempelam)
1kg kerang (optional jika suka..bolah ganti gan perut ( keraang di rebus )
seikat daun selom (di potong halus)
8 ekor ikan kembung (yg kecil--di rebus dan ambil isi yea}
3 biji cili merah}
sedikit belacan} semua nie di kisar halus
1/2 cawan pati santan}
sedikit kerisik
.
cara yea
mempelam ditapis.buang air yea
campurkan kesemua bahan di dlm mangkuk besar dan gaul hingga rata.
tambahkan garam dan gula secukup rasa..
dah siap dah




Quote:
serawa durian

isi durian
santan
gula merah

semua bahan di campur sekali,masukkan daun pandan dan kacau hingga masak (mendidih) tp kena kacau selalu bimbang santan berbiji.
sukatan bergantung pada masing2..serawa nie x pekat sgt dan x cair sgt..lagi sedap bila makan lepas keluar dr peti ais.
selamat makan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net