ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 16-May-2008 12:00 Email | Share | Bookmark
HARI GURU

CUPCAKE HARI GURU
cc hari guru
brownies
brownies
blueberrycheesecake
blueberrycheesecake
 
HARI GURU..hari yang bermakna buat semua guru..teringat masa sekolah2 dulu ...lama dah ku tinggalkan alam persekolahan. .tp yg pasti zaman tu penuh kenangan...sehingga sekarang guru sekolah rendah ku Cikgu Norazmie,cikgu Ghani antara cikgu yg masih lina hubungi..(23 thn lepas)...setiap tahun kami akan berkunjung ketika raya..itulah antara guru2 lina yg amat berjasa...THANKS..JASA MU TETAP KAMI KENANG..masa dulu bila sambutan hari guru memang best..macam nak raya jea..lepas majlis sambutan h.guru semua pelajr boleh bagi hadiah kat guru2. BUAT CIKGU SEMUA SELAMAT HARI GURU..JASAMU TETAP DLM INGATAN..

Dan tahun nie, kali pertama anak teruna lina merayai hari guru..may be dia x faham sangat almaklumlah baru 5 tahun..tp kami ajar dia..utk menghargai guru dia..dia kata ''hari nie hari jadi teacher yea.''...so x tau nak buat ape..lina just bagi sekotak cupcakes..yg x tau nak deco ape..lina buat cupcake orange poppy seed..disalut dgn coklat ganache dan sedikit buttercream utk hiasan..mmg x tau nak buat ape sebb hari tu baked 2 biji cheesecake gan brownie yg org tempah..so dari pagi sampai ke malam lina mengerjakan benda2 tu..pastu dpt tel mak mertua nak singgah esok yea ..alamak rumah bersepah..tp x larat dah nak kemas, masa tu dah jam 2 pg..so masuk tido jealah ..esk yea kol 6pg dah jaga..lepas solat terus kemas rumah..all out pagi tu..( biasalah rumah ku kecil so bila buat baking yg lebih dr satu habis ruang tamu penuh dgn oven2 ) lepas kemas terus prepared utk masak tengahari..lina suka masak awal sebb x suka masa time org ade..rasa x reti jea nak masak..so hidangan tengahari tu..ayam masak merah,udang goreng campur cendawan dan kentang , sayur campur, ikan bakar dan sambal belacan( s.belacan lina beli jea ..x retilah nak buat..sebb kami x makan sgt benda2 cam tu tp bila ada makan jea..)

Bila family belah mertua dtg..kami jadi kelam kabut..sebb style makan x sama..mereka x makan sgt nasi2 colour2 nie,kena simple2 aje..ada sambal ikan goreng cukuplah..nak ajar makan western payah sikit ..lagi satu stok kopi kena beli..terus terang..kat rumah mmg x da semua tu..kami x minum tea,kopi,nescafe,biasa yea jus or air suam aje..senangkan.anak2 gan milo aje..itupun sebb anak2 kata kalo mInum milo sellau nanti jadi PUTIH ..saperlah mengajor nie

kami bukan berjimat..cuma mengamalkan 'simplify your life'..lagipun sekarang mcm2 penyakit ada waktu muda2 nie..so berhati2 lah..kalo nak makan special pun masa sabtu or ahad dan special event jea..hari lain memang simple aje..mcm baru nie isu beras naik..kami x perasan pun harga tu naik..bila org tanya camana x tau kami jawablah..5kg beras pun 1bln lebih baru habis. .itupun anak2 yg makan..kami cuma makan sayur2 dan lauk aje..( kurus x juga..tp yg penting kawal pemakanan )

oklah tgk gambar pulak yea..











Code:
resepi orange poppy seed ( aunty yochana)

Ingredients:

300 gm. Self-raising flour
40 gm. poppy seeds
90 gm. caster sugar
130 gm. unsalted butter
200 gm. marmalade jam
230 ml. milk
2 eggs.
1 Tbsp. grated orange rind

Method:

(1) Sift flour into a mixing bowl. Stir in poppy seeds.
(2) Put butter and marmalade jam into a bowl and microwave it till butter melts. Stir and mix evenly. Cool slightly.
(3) Whisk together milk, eggs and orange rind. Add in the butter mixture and mix well. Make a well in the flour and pour egg and milk mixture into the flour mixture. Fold gently with a sppon until just combined. Do not overmix - the batter should still be lumpy. Overmixing will make them tough.
(4) Spoon mixture into prepared paper cups and bake at 190C for about 20 to 25 mins. or until muffins are risen and golden.
(5) Serve warm or at room temperature.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net