ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-May-2008 09:14 Email | Share | Bookmark
25hb.April,2008

baru sampai
di rumah nguyet
hari pertama di saigon
jalan2 dan jumpa gan Nhu dan Hanh
Dah lama nak masukkan entry nie dlm fotopages..ingatkan nak edit guna ala2 scrapping..tp x pandailah..asyik x kena aje..last2 inilah yg lina buat..yg penting ada kenangan kat sini.

Vietnam..memang tidak pernah terlintas utk kesana..sejak byk kejadian di bahagian asia..dan rasa mcm x selamat jea persekitaran yea..so tiadalah angan2 utk ke negara2 tersebut. .but Allah swt tu Maha Adil, sejak tahun 2007..negara asian lah menjadi kunjungan kami..2x kami ke jakarta, sekali ke bangkok,thailand dan terbaru Ho Chi MInh city, (saigon) Vietnam..

3 -3 tempat tu memang jauh beza dgn persekitaran di negara2 europa yg pernah kami kunjungi ( bandar2 di germany,paris,austria,uk) taraf hidup juga berbeza sekali..patutlah masa kat germany doktor kanak2 utk anak lina cakap..asian adalah negara yg mundur.( masa tu mmg terkejut dan berfikir maksud Dr tu).kira kita kat malysia nie memang patut bersyukur dengan segala keamanan dan kesenangan yg dimiliki..kalo tgk kat negara2 asia tu..memang mereka betul2 bertarung utk hidup..yg kaya betul2 kaya dan yg miskin betul2 miskin,rumah yg miskin usah ckplah macm kotak aje..bila tgk semua tu rasa insaf sgt dgn ape yg kita ada skrg..walaupun x kaya tp x perlu utk meminta2.dan yg pasti kita org malaysia nie amat selesa dgn ''comfort zone;; kita..Fikirlah?

Oklah..last month lina berpeluang berkunjung ke vietnam..sebelum pie lina adalah buat survey pasal negara tu..tp mmg x terduga..malaysia population 27-30juta, tp vietnam 90juta..bayangkan camna? dan negara tu mmg kurang dgn highway..so, bygkan betape crowded yea kat sana. Disebabkan sampai dah gelap kat sana so x nampak sgt pemandangan dr atas..tp dr sinaran lampu dpt lina bayangkan keadaan di bawah sana

Kami bertuah sebb,kenalan dr internet sudi dtg menyambut ketibaan kami..Nguyet..dialah yg bawa kmai ke hotel.memang surprise, dlm reservation hotel 7k dr airport..so dekatlah..malang yea hamapir 40min baru sampai..lina amat terkejut dgn pemandangan motorsikal lebih banyak dr kereta..itupun taxi ty banyak..kira terbaliklah kat malaysia.so, pemandu kereta terpaksa mengalah dgn motor2 nie.nie semua kerana taraf hidup..semua kena beli dgn cash no instalment.

Paling best tgk motor2 nie boleh bersilang2 ikut suka mereka, ada sikap respect antara satu sama lain..ada juga rakam suasana tu..tp kena tunggu dulu nak upload dlm you tube dulu....kita tgk gambar dululah yea...


nie gambar masa baru sampai di sana..itulah Nguyet rakan cyber kami..memang baik hati dan peramah org yea..dia nilah tourist guide kami..NGUYET.. we're having a great time in Vietnam. kebanyakkan org ckp org sini x peramah dan mereka x mempercayai org asing..mmg nampak sebb pemandu teksi mmg x peramah langsung..tanya 'where' aje..tu pun x faham ape kami ckp..kami siap2 script dlm vietnamese naik teksi tunjuk jea kertas tu berhati2 sebb masa kat thailand dulu sebb salah pronouns dekat 2jam kami dlm teksi..last2 translate dlm bahsa thai pulak...so kat sini kena buat mcm tu juga..sebb x sepenuh yea nguyet jd tourist guide kami..kerana kami juga ada agenda lain ke sini


Nie pulak gambar bersama2 dgn Uyen dan juga Hoa ,, Aii and her daughter..dia nie kahwin campur sebb tu anak dia mata sepet x ingat husband dia org jepun ..berulang alik dr sana..Aii nie accountant, Hoa ,Beautician di dermatologica, Uyen, computer's line. Malam tu kami di jamu dgn makanan laut di restaurant makanan laut terbaik di situ..memang ramai org..kira yg pie tu semua2 org2 yg berkempuanlah..ada juga kelihatan rakyat malaysia yg dtg ke situ..tp lina x suka sgt ambik gambar kat tempat2 public nie


nie pulak gambar di rumah mak cik Nguyet, mereak buat welcome party khas buat kami, mmg terkejut, paling terkejut tgk menu2 yea puaslah kami explain no meat, no pork and etc..naik kembang tekak duk situ..kami cuma makan roti perancis dan bubur nasi..tu pun x habis air 7-up..ramai jugak dlm 5 meja so 50org lbh..dia org ape lagi yee sang lah..mereka mmg baik tp tulah can't speak english.lupalak..tgk si kembar tu..Mimi and Kitty..memang comel teringat kat anak2 kat rumah..x pe muqri dan Tisha,,Insyaallah hujung tahun papa gan mama bawak muqri dan tisha pulak


nie session berjalan2 tgk sutera vietnam..agak murah juga tp nasib baik ada budak 2 org tu..si NGUYET AND HANH, kalo x cekik darah juga..lina beli utk family aje..dan anak2 utk kami mmg x da ape2..dan belah malam yea kami jumpa dgn NHU cikgu english high school, dia memang peramah, anak doctor dan memang dr keluarga yg berpendidikan tinggi..hujung bulan 9 akan ke Sweeden buat master.emmang seronok berbual gan dia sebb english dia senang nak faham..yg lain2 kena dgr betul2 mencabar sungguh..

next picture next time ok..

Quote:
Ummieaisyah: --tq dtg tgk..ada lgi citer yea..tp x sempat nak msk dlm fp lagi..

k.ida isk: -- tq k.ida..sebb singgah fp lina..sorry lambat reply

k.rinn:-- Dengan izin Allah juga kami dpt pie jalan2 Alhamdulillah..tulah ingat kita jea ada org susah tp tgk dia org lagi susah dr rancangn Bersamamu..rumah dia org itulah tempat masak,tempat tidur, semua kat situ..rajin yea abang akak ekspedisi macam tu..kalo hubby lina x dalah..dia suka duk rumah aje..kalo jalan pun gan family aje..mesti bestkan buat ekspedisi mcm tu..dpt tgk negara2 lain..lepas nie kami rancang nak pie filiphina lak tgk camana tempat tu..Insyaallah dgn izin NYA jua


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net