Want your
own Fotopage?







 
ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 8-May-2008 08:12 Email | Share | Bookmark
CERITA KEK LAPIS

kek lapis cadbury
kek lapis walnut
kek lapis crispy
roll lapis masa workshop
[size=9]Hari nie kita cerita pasal kek lapis pulak yea..actually nielah my favourite kek.tp x ingatlah bila start admirer kat kek lapis nie. ..oooooooooooo baru teringat start suka kek tu masa belajar kat uitm(masa tu itm) dlm tahun 99 rasa yea, time tu duk menyewa kat seksyen 8 s.alam..dan dlm rumah tu ada budak2 sarawak.bila time raya macam2 jenis kek lapis mereka bawak,memng kagumlah tgk jenis2 kek lapis dgn pelbagai perisa dan corak .tp masa tu byk gunakan cara kukus,dibandingkan sekarang byk guna oven.

Lepas tu, masa ikut husband study kat germany,kebanyakkan kawan husband org sarawak..bila balik bercuti mereka akan bawak kek lapis juga dgn pelbagai rasa.memang sedap sebb homemade kalo kilang made mmg boleh bezakan rasa yea.

bila dah balik malaysia,masing2 dengan haluan masing2(tempat mengjar lain2) so susah utk dpt kan kek lapis.Sampailah satu masa ternampak satu web site tentang kek lapis, iaitu dr k.nomie(sorry x reti nak link, kalo nak pie jea kat kiri ) macam tarikan terus order cd dr k.nomie how to make layer cake step by step..mula yea utk sendiri jea..sampai satu ketika nekad utk jadikan business dr rumah.mcm2 resepi cari kat internet tp x jumpa ape yg dicari..dulu member selalu bagi kek lapis ada rasa kelapa pastu ada kepingan coklat..memg suka sgt kek tu..kalo member bagi siap makan sikit2 iyelah susah nak dpt. One day sedang tgk internet terjumpalah resepi tu..excited sgt.terus cari bahan dan try.Alhamdulillah sama mcm yg pernah makan tu..so bermulalah episod kek lapis ku..kira tahun lepas time raya itulah first time buat jualan.Alhamdulillah jualan melebihi sasaran..memang x sangka. dan kek lapis cadbury antara mempunyai permintaan yg tinggi..dan repeat order juga yg itu.

Sebenar yea lina banyak beljar dr k.nomie,time tu sms dan email jd penghubung, dan lina nie pulak jenis segan(bukan malas tau,tp malu) nak bertegur dgn org tp bila dah kenal ok boleh borak. cuma nak start communication jea masalah sikit.masa nak jual kek lapis tu pun terfikir kat sape nak jual..tp abang lina amatlah sporting..dia yg buat marketing tupun kat office dia aje untill now customer lina kat situ aje..memang x da promote kat lain..hinggalah dgn berani lina buat fp nie..dan buat promoting dr sini..itupun byk yg x tau lagi pasal fp lina..even family sendiri hehe.

Oklah..stop citer pasal history kek lapis..sekarang jom tgk kek lapis yg lina buat sebelum bercuti dulu..tempahan dari kawan2 kat kl dan juga pesanan dr kawan2 di vietnam(kek lapisku naik flight ke vietnam )mereka suka sekali dgn keunikan lapisan kek tu..ada yg tanya 'how do you do'? can you teach me? ..x pelah citer pasal vietnam entry akan dtg.

so nielah sebahagian kek2 yang lina buat( lebihan utk promosi[/size][/size]


kek lapis cadburry nie dibuat drp tepung biskut yg di kisar halus,kelapa kering dan kepingan coklat cadburry..total berat 1.5kg


kek lapis walnut nie product terbaru lina, mengandungi walnut bakar dan juga aiscream vanilla dan juga coklat di setiap lapisan yea.


kek lapis crispy nie juga product baru,mengandungi kepingan crispy yg di hancur dan juga taburan buah2 campur dan rasberry.


ha..nie pulak hasil dr workshp kek lapis yg lina hadiri di rumah k.nomie kat klang pada ahad lepas(4.5.08) kira ni first time lah buat roll lapis..x lah susah mana..yg penting minat.ada 4 org yg hadiri bengkel tu dr klang,kl,temerluh dan penang(linalah tu)..seronok juga sebb dpt kawan baru.Actually dah lama nak pie bengkel nie tp jauhkan dan kena tgk masa sesuai ..sampailah satu hari tu lepas subuh tergerak nak buka internet awal,tgk2 kak nomie buat bengkel dan tarikh tu memang lina ada kat belah sana..so ape lagi terus booking tempat dan bayar...akhir yea dpt juga jumpa dgn k.nomie maaf yea hasil x seberape kemas..nak buat semula tp tengah tunggu pewarna dan perisa sampai dr sarawak..so tgk nie dululah yea


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net