ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Apr-2008 13:17 Email | Share | Bookmark
jom tengok ape kita dah buat...

 
 
 
pau tengah naik
dah dlm pengukus
dah siap kukus
isi dalam
Alhamdulillah..semua yea kembali ok..so byklah benda yg boleh di buat..tp dlm x sihat tu ada juga projek yg dijalankan. .cuma satu yg x dpt di buat lagi..kita ,memang berhasrat utk mencuba membuat kek opera..semua bahan2 dah ada..cuma tinggal nak mengerjakan yea aje ..teringin nak membuat yea setelah melihat k.hajar dan juga k.yati(damira) berjaya menghasilkan kek opera version masing2.

jika dilihat dr segi method membuat yea..buat kita fikir 2,3 kali utk membuat yea ..nampak renyah..tp kek tu memang sedap..(pernah merasa kek opera buatan k.zatid'hati)k.zati kata kek tu perlu di buat awal sekurang2 1 hari bagi semua bahan2 yea sebati..x pelah kita tinggalkan dulu kek opera..jika dah berjaya membuat yea..lina akan update di entry seterus yea..so skrg kita tgk hasil tangan ku selama ku bertapa tanpa entry2 yg baru



nielah hasil muffin blueberryku..memang sedap terutama bila makan lepas kuar dr oven..thank's k.rinn ..lina selalu singgah fp k.rinn tp x pernah tinggal comment...dan dah byk try resepi2 k.rinn..alhamdulillah semua menjadi dan paling penting sedap

nie resepi yea..lina copy paste jea..

BLUEBERRY MUFFINS
Sumber: Rinnchan

Ingredients :
280gm butter
240gm caster sugar
4 eggs
2 teaspn vanilla essence
250ml fresh milk
400gm all-purpose flour ( lina guna self raising flour )
4 teaspn baking powder
( If using self raising flour, then omit the baking powder)

Method:
1. Beat butter and sugar until creamy.
2. Add in egg one at a time and continue beating.
3. Add in vanilla essence and milk.
4. Sift flour and baking powder. Fold in into butter mixture little by little
using spatula. Do not overmix.
5. Spoon batter into papercups half full. Then put half spoon of jam. Cover again with
batter until almost full. Add a little more jam on top. (lina gunakan blueberry , strawberry, coklat chip filling)
6. Bake at 180 deg cel. for about 20 minutes.


wholemeal pau

]nie pulak pau berintikan kelapa..actually resepi mcm pau yg biasa2 tu tp lina tukar tepung dari tepung pau/biasa lina guna wholemeal flour..so warna dia agak gelap( mcm tepung wholemeal lah)..pastu lina tambah pewarna pink sikit so itulah outcome yea..best rasa yea..makan satu pun dah rasa kenyang..500gm tepung ,lina dapat dlm 20biji pau..habis di kerjakan oleh anak2


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net