ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Sep-2008 16:04 Email | Share | | Bookmark
Minggu Yang Penuh dgn Cabaran

cheesecoklat
moist coklat
coklat kek
View all 9 photos...
10 Hari x update fp..dah ada gambar2 yg nak di publish tp x sempat nak masuk fp...oklah lina nak kongsi cerita sepanjang minggu lepas...mengapa di katakan minggu yg penuh dgn cabaran

sepanjang minggu pertama puasa..lina just siapkan tempahan kek lapis dn juga kek2 lain yg customer nak semasa berpuasa..dan lina bercadang utk start siapkan kek utk raya pada hari isnin tu 8.9.08..tp perancangan Allah mengatasi rancangan kita..lina redha..

8.9.08 (isnin)...lina siapkan adunan utk 12 biji kek..tp bakar berperingkat..tp 2 3 hari nie hati lina mmg rasa x sedap mcm ada something nak berlaku..masa tgh bakar kek lapis dan tinggal lagi 4 lapis..around jam 1pm dpt tel..kata mak cik lina yg di segamat jatuh dan x sedar diri..dia jatuh masa bgn nak masak utk sahur..aper yg berlaku x pasti sgt..tp dr kata salur darah kat otak dia pecah..kerana tekanan darah yg terllau tinggi..bawa ke hospital segamat..kemudahan x da..so kena bawa ke johor tp anak2 x mau nak bawak ke melaka kerana ada anak yer yg stay disitu..lagi satu hal..pihka hospital x mau bg ambulans..so mereka kena tunggu ambulance dr melaka dtg ambik di segamat..see betapa buang masa yer..
samapi melaka.dr terangkan ape yg berlaku..dan mereka decide utk benarkan mak dia dibedah utk buang darah beku...operation start jam 2.30 ptg..masa tu lina tgh sibuk2 kemas utk balik..rushing jugalah..sepanjang jln main sms dgn adik cmana ..itu ini..kami sampai s.alam dah jam 8malm..masa melawat hanya sampai 9mlm..so terus balik ke nilai..x pie melaka..esok yer..baru pie..

9.9.08;;jam 10 pie ke melaka..utk masuk melawat jam 12 to 1 and 5 to 9pm..tp nak jadi citer..kete ayah temperature naik..so ayah pie dulu dgn kete adik..lina gan husband stop kejap utk turunkan suhu..laih2 samapi hospital kol 1ptg..minta gan jaga tu utk tgk..alhamdulillah dpt..tp yg sedih masa tu mak cik dah tido semula..tp masa lina pegang tangan dia..dia genggam kuat sangat...sedih sgt lina tgk keadaan dia..dia lumpuh sebelah badan ..lina tgk kejap aejr sebb sedih sgt..

10.9.08--lina balik ke penang..sebb byk lagi tempahan nak kens siapkan..sepanjang masa tu teringgat kat mak cik..sebb masa kecik2 dulu kami mmg rapat..time cuti sek ajer pie segamat..

14hb.8.08..lina siapkan tempahan dr kuantan dia nak sebahagian tempahan tu sebelum 18hb..so pagi ahad tu dah siap..so ckp kat hubby pos ajelah hari nie..kol 8 mlm pie tunggu bas ke kuantan di hentian juru..pos ikut bas aje..nasib baik kenal gan driver tu.. malam tu tel ibu tanya camna sebb sms cousin x balas aper2.lina malas nak tel ...so tanya ibu jer..ibu kata mak da dah boleh makan..dan ckp sikit...mmg sihatlah..boleh senyum semua..cuma percakapan yer ajer kurang difahami.

15.8.08..tgh..kol 11 lina start bakar another kek..pastu dpt tel..kata mak da dah x da. kata yee dia kena sawan..dan darah dah turun kat jantung dia...mcm x percaya..adik kata dia nak balik..so ckp gan hubby dia kata jom balik..so kmai balik satu keret ajer..kelam kabut kemas..nasib baik baju yg balik last week tu x kemas lagi..just bwk yg tu aje..kol 12.30 kami bertolak..terus ke pekan,pahang..sebb di situlah kebanyakkan kaum kelurga di kebumikan..tekan minyak mmg x yah ckplah,..kalo kena saman bayar ajealah..jam 7.10 ptg kami sampai di pekan..jenazah dah siap dikapaankan lepas berbuka baru dikebumikan..x sempat lina nak tgk utk kali terakhir..hanya doa mengiringi utk arwah mak de..actullay lina sayang sgt kat mak de ...biarlah semua tu jadi kenangan doa lina moga Allah merahmati roh mak de..

beberape minggu sebelum tu ..anak2 mak de kata mak dia dah tunjuk byk tanda..antaraye dia asyik kata arwah abah mereka panggil dia..dia asyik teringat kat arwah suami dia ..pesan itu ini.

itulah citer yer..dan hari nie lina balik ke penang..sampai penang jam 1 ptg..terus buat kek..alhamdulillah siap 20biji..ada lagi tu..23 hb nie kena siapkan semua yer..

gambar2 masakan esoklah lina update..dah mengantuk dan penat..wassalam....




















tgk gambar dulu yer...lina x sempat nak citer..nak siapkan tempahan...sorry sgt2 sebb x sempat nak pie tgk fp kawan2 ..tgh mengejar date line nie... ..nie pun sempat upload sementara tunggu butter lembut..dan kain siap basuh..


Sunday, 7-Sep-2008 14:03 Email | Share | | Bookmark
Menu puasa hari ke 5..

siakap kukus
bakso
kek padang bola
View all 5 photos...
Biasalah..kalo dah rajin.. update pun main selang2..hari..sebb yer masak pun selang2 hari..x da menu yg istimewa..just simple masakan.lagipun anak2 jenis x cerewet nak makan itu ini..macam anak yg sulung..tahun nie baru 1st time puasa..biasalah hari sekolah boleh puasa bila cuti x boleh puasa sebb yer adik yer kuat mengusik.. :->menu dia tiap hari bila pie bazar ramadhan adalah donut, dan adik dia kuih lopes dan satay..kami selalu pergi bazar ramadhan jam 5.30 or 6ptg..tp x pie lama just dlm 10 ke 15 minit aje..sebab yer..itulah gerai kami utk tempoh 3 tahun nie..dan lagi baik tahun nie gerai satay dan kuih tu bersebelahan..so pie direct ke situ beli yg perlu dan balik..entahlah mmg x suka nak pusing2..ramai sgt org..lagipun setengah2 tu makanan x menepati citarasa..dari pada asyik nak komplen baik x yah belikan..masak kat rumah lg baik walaupun simple itu dah mencukupi..penat2 jer puasa kalo nak komplen itu ini.

time sahur pun cam tu..bila tanya anak nak makan apa masa sahur..cepat2 jer jawap..''muqri nak makan kokocrunch aje or sosej rebus cicah mayonis''

oklah jom tgk gambar..aper yg berlaku sepanjang last week kira gamabr sekali harung nie


just simple ikan siakap kukus..lina sellau masak main ikut suka aje kalo rasa x berkenan pada resepi tu..adalah yg di ubah yer
nie ikan kukus..senang aje buat, resepi pun senang

Quote:
ikan siakap or aper jenis ikan yg sesuai- di gaul garam dan juga di lumur dgn air limau nipis

bawang putih )
bawang merah kecil ) semua yer di mayang..sukatan ikut kesesuaian
halia )

serai- di mayang halus
tomato -di dadu
lobak merah - di potong memanjang

kesemua bahan dia atas di gaul ..dan di tabur dia atas ikan..

bahan utk sos
sos tomato
sos cili
sos tiram
garam, gula secukup rasa
sedikit kicap
gaulkan kesemua bahan dan ratakan di atas ikan..
kukus hingga masak..



bakso nie terhasil masa pie bazar ramadhan..tercari2 aper yg sesuia dgn ikan kukus tu..sekurang2 yer ada sejenis sayur..tp semua x berkenan..so balik rumah..sampai2 tgk abru 6.15 aper lagi terus buat bakso..Alhamdulillah sempat siap sebelum azan maghrib..

Quote:
resepi: BAKSO
250gm isi ayam )
3 ulas bawang putih ) dua2 bahan nie di kisar

1 biji telur putih
1 batang daun bawang-hiris
lobak merah- di hiris

1 sudu marjerin
2 ulas bwg putih
air secukup yer
sedikit tepung jagung
garam, gula, serbuk lada putih
2 sudu kicap

1.isi ayam yg di kisar halus di gaul dgn lada putih, garam, gula dan tepung jagung..gaul sebati

2. masukkan telur putih, gaul rata,.dan bentukkan bulat2 ketepikan ( lina yer x jadi bulat may be sebb kekurangan tepung)
3. panaskan marjerin dan tumis bawang putih yg di hiris.
4. tuangkan air, apabila air mendidih masukkn lobak dan masak hingga empuk
5. masukkan bebola ayam..bila ia timbul , tambah garam dan gula, kicap dan lada sulah..boleh di sajikan dgn daun bawang dan bawang goreng

bakso nie boleh di makn juga dhn bihun ( macam buat bihun sup) tp kami makan cam itu aje..sedap ..utk bagi pekat lina just tambahkan sesudu tpg jagung yg dibancuh dgn air..



nie kek yg dibuat pada jumaat baru nie..dpt tempahan tengahari khamis dan nak petang jumaat..nak tolak..husband dah cakap ok.. so buat aje..dan x tau nak deco aper..last2 teringat set pdg bola tu..biasa padang 4 segi nie lina buat atas kek bulat aje..yg tension yer nozlle buat hal pulak..so rumput tu ada yg ok dan x ok..geram sungguh..dah lah kejar waktu utk siapkan yer..nie kira order last nie..isnin nie nak concentrate kat kek lapis lak.ada 2 3 customer nak sebelum 18hb nie..insyaallah semua yer dpt disiapkan sebelum tarikh tu.


ini pula..kek tuan puteri..bising..time kita pegang nozzle time tlah dia sibuk nak tolong..pastu bising bila nak buat kek baby..manalah nak cari kek..tiba teringat ada kek lapis dlm petiais potong dan deco ..bagi dia puas hati.



Wednesday, 3-Sep-2008 13:13 Email | Share | | Bookmark
HIDANGAN PUASA KE 2 DAN LAIN2 HAL..

kentang dan ayam sebelum bakar
lepas bakar
dah siap hidang
View all 10 photos...
[i]Hari nie dah masuk hari 3 kita berpuasa..moga amalan kita 3 hari ini diterima oleh NYA...sepanjang 3 hari nie baru semalam lina masak.. ..itupun sebb x da aktiviti melapis kek..rest kejap...hilangkan penat last week Alhamdulillah byk juga buat kek..semua mintak last minute..utk makan sebelum puasa..nak tolak x bole( tapi ada juga yg tolak..ingat x mau terus ruper yer tunda hari lain...hehhe..semalam baru pie hantar)

Semalam, lepas hantar kek kat customer lina pie cari kotak utk di isi kek ..kira mcm kotak hadiahlah..rezeki petang ramadhan ..Alhamdulillah..petang ahad tu kami pie tunjuk kotak2 yg dia nak tgk2..dari 3 jenis yg di tunjuk dia berkenan kat satu kotak tu..( dlm hati syukur Alhamdulilah sgt sbb kotak yg lain stok x cukup)..sebelum pie dah survey dulu..tapi mmg senang berurusan dgn dia nie..,mudah sgt..lastly dia order 50 kotak kek siap dgn hiasan pada kotak tu..so semalm pie cari semua barang yg diperlukan..kali nie x rasa pressure sgt utk siapkan order..sebb dah guna oven kek lapis dan dah ada mixer yg 20liter tu..kalo last minute x siap jugak..alamat yer ku keluarkan juga oven2 yg lain

kali nie lina cuma buat kek siang aje..lepas subuh bancuh kol 9 bakar siap jam 11.30 siap bancuh adunan lain..pas zuhur bakar..kol 4.30 or 5. siap.dah pastu ape lagi cari makanan lah..tp 3 hari nie pie bazar ramadhan..anak2 beli donut aje, pastu lina beli kuih lopes 3kpg..dah..yg lain x terasa nak beli..juadah buka kami senang aje..ikan or ayam bakar..dan sayur2 an ..dan makan hanya waktu buka aje..pastu masa sahur lak...lain2 kami minum protein dn suplement..anak2 pun cam tu..nasi x makan sgt...

jom tgk gambar..ada juga gambar yg lepas2 tapi x sempat nak update dulu so update hari nielah...



nielah menu berbuka semalam..simple aje kentang dan ayam grilled..
resepi nanti yer ..x rajin lak nak menaip byk2..







Quote:
Tuna Cheese Muffin ( dr blog mat gebu..thanks yer..lina c&p aje )
Bahan-Bahannya:-
1 biji telur gred A
1 1/2 camca teh gula halus
1 camca teh baking powder*
120 g tepung gandum*(*digaul dan diayak)
80 g ikan tuna dalam tin (tak perlu toskan minyaknya)
50 ml susu segar
50 g keju mozarella
1 biji bawang putih, dicincang halus (resipi asal tak de benda ni!!!)
Secubit garam

Cara membuatnya:-

Dalam satu bekas, pecahkan telur, masukkan gula, cincangan bawang putih dan garam, kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Masukkan ikan tuna dan gaul hingga rata.
Masukkan tepung yang tepung tadi berselang seli dengan susu hingga habis. Gaul mozarella cheese ke dalam adunan hingga rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180C, selama 15 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan bersama cili sos. Menghasilkan lebih kurang 9 ketul muffin
.



Quote:
MEXICAN BUN
Makes 9 tq mamafami lina c&p aje)

Filling

Ingredients :

100g salted butter ~ softened
1/4 teaspoon vanilla essence
35 g brown sugar

Method :

1. Beat butter with an electric mixer on medium speed using the paddle attachment for three minutes. (I beat by the hand)
2. Add in vanilla essence and brown sugar. Beat till creamy.
3. Regrigerate the mixture until firm.
4. Divide mixture into 20g portion ball. Keep refrigerated until ready to use. (I just divide the mixture according to how many doughs I managed to get)

Topping

Ingredients :

65 g butter ~ softened
55 g icing sugar ~ sifted
1 Grade A egg ~ lightly beaten
1/3 teaspoon coffee flavouring (available from bakery supplies shop)
**or you can use 1 1/2 teaspoons instant coffee dissolved in 3/4 teaspoon water
A pinch of ground cinnamon can be added to the coffee flavouring for extra flavour (I omit this)
65 g low protein (high ratio) flour ~ sifted (I used cake flour because that's the only flour available at home!)

Method :

1. Beat butter and icing sugar using an electric mixer with the paddle attachment on medium speed for 5 minutes until mixture is light and fluffy. (I beat by the hand)
2. Gradually beat in egg.
3. Add in coffee flavouring.
4. Sift flour into mixture and mix on low speed until combined.
5. Refrigerate until ready to use.


Quote:
RESEPI CREAM PUFF
130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air

Cara Menyediakannya

1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

Inti

500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila

Cara

Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.

### Selain inti di atas lina juga paipkan icecream dlm puff tu..pastu sejukkan dlm peti ais..best sgt..idea nie dtg sebb teringat masa kat oversea dulu selalu beli sejenis manisan mcm nie..( ini jea yg boleh makan..icecream x confident sgt sbb x tau halal ke x..nie pun gara2 nak makan ice cream )

**** thank's buat k nina..lina copy paste aje resepi tu ***

Ini pula gambar2 kek yg x sempat masuk fp..dan juga gambar masa kat hilton pj awal august lalu..menghadiri seminar motivasi.


nie fondant kek masa kelas kat kl dulu..dah lama..raser yer akhir bulan 5 kot


nie pun sama kek yg lina buat masa kelas yg sama kat kl tu


lina tunjuk gambar makanan ajelah..gambar aktivity x berape clear..yg penting seminar nie mmg best..start 9am habis 5pm..habis aje seminar outsider di beri duit minyak ikut destinasi masing..kami dpt rm180 oklah tu..lepas duit minyak..sebb masa sent confirmation either nak pie or x mereka cakap semua perbelanjaan di tanggung sendiri..alih2 sebelum tamat dia orang bagi duit...KAMI X BERJANJI TAPI KAMI BERI...what to say...ALHAMDULILLAH


Antara makanan yg di sediakan..makan yg mana boleh aje..masa tu still on program..la nie pun buat second round..utk raya..hehhe tahun lepas balik raya org ckp sihat yer..thn nie kita tgk aper org ckp.. sekarang my hubby semua org tanya ..''awat..tension ke buat phd, sakit ke, ada masalah ke.. hubby jawab dgn confident..x dalah..''aku dlm weight lost and weight management program"..sebb nak sihat dan jauh kan diri sr silent killer.. sekarang mcm2 dah penyakit ada..muda2 pun dah dpt penyakit..pastu sayang duit nak kuar utk beli supplement yg diperlukan..bila dah sakit harta banyak mana pun x guna..sebb terlantar aje....

**** resepi2 kat atas tu dah lama buat ..cuma yg ayam tu aje yg baru semlam buat..kami dah lama x buat makanan cam roti..or sewaktu dgn yer..kalo terasa nak makan kek pun, still buat tp makan sepotong aje..yg balance tu bagi2 kat neighbour or anak bwk pie sekolah...nasi mmg kami x sentuhlah ..kadang2 teringin sgt nak makan..tp bila sampai masa still boleh kawal..kalo makan pun syer ajer gan husband...kek lapis mmg favourite kami sekeluarga..tp sekali makan sepotong aje.. anak2 xleh ckplah..tp x kisah sgt sebb dia orang active..tidur aje duk senyap kalo x asyik bergerak aje..melompat lah itulah inilah...semua tu boleh di kawal yg penting kita mengatur yer dgn betul..***


Sunday, 31-Aug-2008 13:11 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI MERDEKA DAN SALAM RAMADHAN

 
 
[b]Kesempatan ini, lina ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua pengunjung yg sudi menjenguk fp lina yg tidak seberapa nie..moga tahun ini ibdah puasa kita lebih bermakna dari tahun2 yg lepas..maaf juga lina pinta jika da kata2 yg kurang menyenangkan hati..lina pun manusia biasa yg sentiasa melakukan kesilapan sama ada sedar or tidak.[b]

Insyaallah lina akan cuba update fp sekerap yg boleh sepanjang bulan puasa nie..tp semua tu depend pada keadaan..Alhamdulillah rezeki ramdhan kali ini bertambah baik..so byk tempahan kek lapis yg perlu di siapkan. jangan risau lina akan siapkan semua tempahan itu.Insyaallah



Tuesday, 26-Aug-2008 13:13 Email | Share | | Bookmark
HANTARAN KAHWIN ...BAKUL DARI PASTRY...1ST TIME BUAT NIE TAU..

buah2 sebelum di bakar
lepas di bakar
siap diwarnakan
View all 8 photos...
Ha..nielah kerja lina minggu lepas..selain menyiapkan tempahan kek2 lapis..mmg mencabar kerja last week..Alhamdulillah semua yer dpt di siapkan..dan kek2 lapis semua yer siap jam 1.15am pagi tadi..paling puas bila kek buah kukus ku..naik elok..dahlah kena buat byk pastu kena kukus satu2..4 jam tau setiap satu..nampak gaya kena cari satu lagi pengukus utk menyiapkan tempahan raya pula.

Actually,lepas bercuti dari 13 to 20hb tu...lina dah balik penang tp x dpt nak update fp sebb pc rumah rosak..so kena pie hantar repair dulu..lama juga dia duk kat sana..ingat lepas balik penang dah siap..ruper yer x siap lagi..so nak guna laptop hubby x leh pulak..sebb dia pun tgh prepared utk presentation dia..Alhamdulillah dah settle semua yer..presentation dia berjalan dgn baik..balik2 tu hubby tanya nak dgr bad news or good news dulu..lina ckp bad news..hubby kata no bad news..dan good news yer..supervisor hubby suruh hubby bekerjasama dgn seorang proffesor dr jepun..that;s mean hubby kena pie jepun lah utk 1 month next year..yg best yer hubby ajak kami semua..so work for it. Dapat pie 1 week pun cukup lah.

oklah, hari nie lina nak tunjuk gambar2 bakul hantaran daripada pastry..nielah 1st time lina buat..seronok juga buat yer walaupun remeh sikit..terutama bab nak buat buah2 an tu..take time nak mewarna yer..anak2 asyik tanya dah siap ke mama..ada lebih ke nak makan dia orang kata sedap..hubby pun ckp cam tu..

ok tgk gambar jom..

















[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net