ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 10-Dec-2008 13:36 Email | Share | | Bookmark
BACK TO NORMAL

salam kawan2..moga semua yer sihat..belum terlambat rasa yer utk lina ucapkan selamat hari raya aidiladha..dah puas makan daging korban..lina hari raya pertama di nilai..family lina buat 3 bahagian korban, bayangkan byk mana daging yang dpt..hari tu lina buat nasi daging,sup daging dan air asam Alhamdulillah semua menjadi tp x sempat nak ambil gambar..petang tu lebih kurang jam 6ptg bertolak balik ke penang.alhamdulillah perjalanan kami lancar..cuma kenderaan dr utara yg mmg sibuk..jadi cerita siap boleh kira berapa kereta ada utk 1km..hehe( x da kerja..)
samapi penang tepat 11 malam..kemas2 ape yg patut..masuk tido

esok yer lepas kemas dan basuh baju keluar pie hantar kek2 lapis yg customer order..cdg yer nak pie queensbay cari buku tp x jadi..sebb yer my mertua nak mai..malam tu..terkira2 berapa org yg nak..sebb mereka nia luar jangkaan..penat tunggu lina tidur kol 10 tu..jam 12 baru sampai..alahai..ramai yer..ada 14 org semua belum masuk kami anak beranak..bukan ape..keperluan tidur x cukup..kesian lak tgk..biasalah rumah kami sekangkang kera aje..time makan lagilah penuh ruang tamu..

hari nie juga kami buat korban seawal 8 pagi majlis bermula..tp x tunggu utk acara melapah daging sebb hubby ada appoitment dgn supervisor dan family still ada di rumah..petang tadi ada ust. hantarkan daging ..bykk juga.raya nie mmg x da gambar2.



Thursday, 20-Nov-2008 02:30 Email | Share | | Bookmark
Cuti lagi

sorry yer..x dpt nak update ape yg tertinggal..lina berada di luar penang from today 20hb untill 26hb.nov.08..after tu baru boleh update..Insyaallah..tu pun balik sebentar utk siap2kan tempahan and then 30hb untill 6hb .12.08 juga berada di luar penang..( bulan jalan2 )

So, kepada sesiapa yg ingin menempah kek lapis or lain-lain kek..utk aidiladha nie..boleh tel, sms, or email kepada lina yer..yg dah buat tempahan tu..usah bimbang tempahan anda akan tetap sampai pada waktu yer..

inasaly: 012 412 2003
email: ina_saly@yahoo.com

untuk detail gambar boleh layari my blog :
http://inasalybakery.blogspot.com



Monday, 17-Nov-2008 15:36 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 cari makan

makan malm di
teluk tempoyak,penang
kek african marble
View all 6 photos...














citer dan resepi kemudian yer...mata dah mengantuk esok byk kerja menanti...sorry sgt2 x dpt nak habiskan update


Saturday, 15-Nov-2008 12:41 Email | Share | | Bookmark
100 CUPCAKE DAN BROWNIES

cc hantaran
kek fondant hantaran
kek fondant lagi
View all 16 photos...
[b][color=blue]Ramai dah tanya lama x update..busy?macam tu lah.lepas entry yg terakhir dahulu.byk benda terjadi..tp Alhamdulillah semua yer settle dan berjalan dgn baik..lina akui last week mmg byk aktivity di luar penang..sampaikan anakku ammar muqri habis aje exam terus x dtg sekolah sehingga sekarang x tau2 lagi dpt no berape utk last exam.. tapi hari nie pie menghadiri konvokesyen seklah dia utk pelajr 6tahun...dan muqri terpilih antara 3 pelajar yg mendapat ' Bintang Homework' tertinggi sepanjang persekolahan bagi umur 5 tahun.Alhamdulillah.Seronok sgt .sebb nie 1st time menghadiri hari ucapan dan penyampaian utk anak sendiri(.mcm x percaya anak kami dah hadiri majlis penyampaian hadiah..hhehe)..habis persembahan dan penyampaian hadiah akademik kami keluar x tungu konvokesyen..lama nak tunggu 300 lbh student dr 12 cawangan.

Hari sabtu lepas(8hb.nov),lepas settle siapkan cupcake , fondant cake for hantaran dan short bread..siap2 berkemas sebb ahad tu nak balik nilai..lina terpaksa tunda kelas deco kerna menghantar ayah pergi check up ke HKL lagi penting buat lina..sepatut yer 4hb ayah pie tp di tunda..so adik yg dah bercuti tarikh tu x dpt cuti lagi..so kami lah yg pie hantar.adik lelaki pula tgh exam semester. Kalau ikut my father mmg dia x mau pie..

actually, ayah lina ada kanser buah pinggang dah lebih 2 tahun ayah di sahkan( kata doktor lah) penyakit tu..tp lina sampai sekarang kurang percaya sebb jika melibatkan buah pinggang mesti dia x leh aktive ingat lagi masa mula2 di sahkan sakit tu..mcm2 kami iktiar..iyelah dr tu ckp ada tempoh x sampai 1 year aje..tp berkat doa semua dan usaha ayah still bertahan hingga sekarang..semua tu kerja tuhan..tanpa di duga Arwah mak da lina yg pie dulu( puasa baru nie. ayah mmg x makan ubat hospital sebb dia x ambik treatment kat sana just check up aje..nak ubat hospital kena buat pembedahan buang buah pinggang sebelah tapi ayah x mau..sebb risiko yer 50-50..dia kata..dari terbaring lepas operation baik dia mcm nie..still boleh jalan2, bawak kereta dll..yg pasti lina tau ayah x mau susah kan anak2 dia..iyelah HKL dgn nilai jauh juga utk ulang alik tiap hari tambahan pula, kami jauh2.mcm baru nie..11hb( hari check up) DR kata, kalo kenser tu merebak tu ke jantung ayah boleh pergi mcm tu aje, dlm tidur ke..(mereka still pujuk nak operation) tapi my father senyum aje..sebb dia dah nekad x mau..dia kata..biarlah dia mati mengejut dr mati atas katil kat hospital setakat nie yg mampu lina bantu iyelah bagi ayah makan anti oksida yg dapat menghalang sel2 barah terus merebak..so far alhamdulillah..semua tu kerja Allah swt kita berusaha aje..that's why kalao ape pasal ayah lina sanggup..kalo boleh sekarang apa yang dia mau kami turutkan..kami x mau menyesal kemudian hari..mcm baru nie kami pie terenganu..menurut hajat ayah..( ayah mmg x beria ajak sebb dia tau masing2 busy..tp kita sebagai anak kenalah faham) Insyaallah..25.12 to 28hb.12 nie kami akan sekali lagi bawak ayah pie Langkawi..semua flight dan hotel dah siap booking.Lina sedih bila ingat pasal ayah..tp kita x bolehlah tunjukkan sedih tu..nanti dia lagi sedih.
Balik kali nie lagi seronok sebb ayah seronok sebb rumah yg baru di beli tgh renovate..lupa lak nak ambik gambar..insyaallah awal january boleh masuk rumah tu( kat persada enstek).panjang pula citer yer..

Doakan buat ayah lina yer..moga dia terus kuat hadapi semua nie..oklah kali nie nak syer gambar2 tempahan minggu lepas( 8hb to 14.nov,08)

oklah cerita yer di setiap gambar yer.[/blue]

hantarn perkahwinan buat A to M..Kek lapis hawflakes


nie juga hantaran cupcake buat M to A-kek marble


order nie lina terima masa kat HKL tgh tunggu ayah check up..tiba2 ada called kata nak order cc 60 biji utk birthdday anak sebelum cuti sekolah. Lastly, mama Aqisch order 75biji utk aqisch dan adik yer YAYA..


nie pula ccc utk YAYA.adik kepada Aqisch..mula yer nak buat gambar barbie..tp time nak deco( jam 1am) cr2 x jumpa padahal baru beli..last2 pilih design ini je..sorry2 sgt2 yaya design nie ternampak dlm satu blog luar negeri.dia guna mashmallow tp x da lina tukar coklat yg mmg ada tu..patut pun masa pie kedai brg kek asyik nampak mashmallow tp x beli2 juga..hehhe


nie cc bahagian atas.kena buat 2 keping sebb x da papan yg panjang..


bahagian bawah cc


nie juga cc utk aqisch dan yaya..mereka buat awal utk sekolah mereka..lagipun next year aqisch dah masuk tahun 1 and yaya 4 thn..moga 2 2 terus cemerlang

semua cuppies kat atas tu lina buat hari rabu (12.11.08) lepas sampai dr nilai around 5pm dan start baking kol 7.30pm..settle cuppies jam 4am( biasa lah antara tu buat itu ini..bg anak tidur dulu...sibuk nak main icing
pagi tu hantar kat mama mereka dan pie penang lak hantar barang kwn dan pie cari strawberry utk kek dan brownies esk yer..petang tu ada kawan dtg rumah ambik cuppies dan borak2 jap.kol 6 start bakar kek keju lak dan buat 3 set brownies....malam nie lah lina x tidur untill esok yer..( kol 11 pg jumaat baru boleh tidur..kerana apa?....meh tengok gambar


cc utk kawan di tingkat 15-marznah, anak yer sekelas dgn muqri..memilih aper ajer deco campur2


brownies strawberry (sebahagian) utk jamuan perpisahan FKA ( kol 6 pg baru sapu ganache)


nie juga utk jamuan FKA(sebahagian yer..dan lagi satu design gambar x dpt upload..entah kenape)




nie lah kek keju oreo, customer nie dah order dr last week lagi..dia minta kek mcm dlm gambar kat blog..cuma minta reduced price..so bincang2 lina kata kalo harga tu berat kena kurangkan..segala yer bermula bila tepat 12 malam nak deco..kuar2 kek, kek jadi nipis.. Ya Allah, cmana nie..nak bakar satu lagi sempat ke? 1/2 jam juga duk tenung kek tu..hehhe tanya kat abang..alih2 dia boleh tidur..sabor aje akhir yer terfikir..x sampai hati nak cancel kek tu..terus keluar cheese dan tawakkal pada NYA niat lina nak gembirakan hati penyambut birthday tu..buatlah..kol 3 lbh siap bakar..sejuk ajer dr oven terus masuk freezer..hehh. sementara tunggu tu potong brownies siap2 masuk dlm paper cup..lepas solat subuh deco kek tu..ganache dah agak keras utk dptkan permukaan yg smooth(hehe mata dah berpinar time tu..) so itulah yg dpt lina deco..kol 8.30 siap semua deco brownies dan jam 9 abang tolong hantar..sms kat customer..minta maaf sgt2 ..bimbang sebenar yer sebb tau cheese tu may be x sebati sebb baru bakar..kemas2 rumah kol 10.30 customer tel..' akak, akak boleh tidur nyeyak..semua puji kek tu sedap, siap minta alamat blog'' lega Alhamdulillah..tidur lah lina dgn lena untill 3ptg..tugas masak en abang yg urus kan..hehhe..

ada lagi gambar yg x boleh masuk nanti2 lina update yer..petang nie nak pie kelas free kat eazybake..hehhe ( suka sgt kalo free2 nie)


Thursday, 6-Nov-2008 13:01 Email | Share | | Bookmark
Entry..terkumpul

kotak cenderahati-kek lapis
antara yg dah siap bungkus
tart lepas bakar
View all 12 photos...
[i][color=blue]Salam semua..x tau lah nak citer aper.. just nak syer aje ape yg kita buat sepanjang x update nie..mcm2 ada..busy..penat, fp asyik 'hang' nak update..dan paling penting..jadual padat..lepas 14hb.12 aje baru kurang sikit..tp x juga kot..2 2 belah family nak mai rumah pertengahan disember..lepas aje family balik kena berhempas pulas pula siapkan kek hantaran fondant..2 tingkat..mula tu belah perempuan nak 2 tingkat dan lelaki setingkat..alih2 baru nie bagitau..'akak, saya nak dua-dua belah pihak kek 2 tingkat,kek lapis ' terkejut juga..alhamdulillah rezeki..cabaran buat lina..biasa buat dua tingkat satu pihak aje nie kena dua2 pihak..lina setakat nak deco fondant alhamdulillah lagi..tp nak cari bunga tu..kat sini susah sikit nak cari yg lawa2...nak buat sendiri rasa x berbaloi dan sukar nak dpt kan colour yg di kehendaki..

Alhamdulillah,esok lusa nak balik nilai..so boleh lah shopping kat kl brg2 kek..sepatut yer lina pie kelas deco dr 9hb.nov to 13hb. nie tp terpaksa lagi lina tunda..harap bakal cikgu x marah dah x sabar sebenar yer..dah lama tunggu masa nie..tp tuntutan keluarga kena dahulukan.

Mai lah kita tgk aper lina buat..lina x byk tempahan yg guna deco..nak tunjuk order kek lapis mmg x ambil gambar yer..siap2 bakar,sejuka,masuk tupperware terus hantar..lagipun x nampak layer dia..so far alhamdulillah order sentiasa ada..byk yg minta utk buat hantaran..musim kenduri dah tiba..mesti kwn2 dah byk terima order utk musim kenduri nie.dan lina minta maaf pada saper2 yg order yer terpaksa lina tolak..



antara kotak berisi kek lapis yg siap bungkus


cupcake yg belum di deco lagi


sardin roll yg enak


keow teow sup hor fun..resepi ikut k.rinn..tp ada modified sikit ikut keperluan
k.rinn, lina coppy paste jer yer resepi..t.q
Quote:
KUE TEOW SUP HOR FUN ( dr fp k.rinn)

Bahan-bahan:

Sebungkus kuew teow (600gm)
2 potong bahagian dada ayam
10 ekor udang besar
10 biji bebola ikan
5 batang crab sticks ( lina x isi pun..ganti fish ball)
3 biji bawang putih
Sedikit minyak utk menumis
1 camca teh lada putih
Air secukupnya
Sedikit minyak bijan
Garam & gula secukup rasa
Daun kucai (x da stok..ganti daun bawang ajer)
* Kalau nak lebih rasa ayam, boleh masuk 1 kiub ayam. Rinn tak bubuh ya....
( lina isi 1/2 kiub ayam)

Cara-cara:
1. Celur kuew teow hingga lembut. Ketepikan. ( yg nie lina goreng dgn sedikit minyak dan kicap..dear abang, x suka benda2 yg warna putih..laksa pun lina kena tukar ke spagethi..hehe)sebb tu kuah lina nampak gelap..
2. Panaskan periuk, tumiskan bawang putih hingga agak layu. Masukkan lada putih dan kacau.
3. Tuangkan air secukupnya untuk dijadikan sup. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam. Apabila ayam dah masak, keluarkan dan sejukkan. Carik-carikkan ayam.
5. Masukkan udang, bebola ikan dan crab stick ke dalam sup ayam tadi.
6. Perasakan dgn garam dan gula. Tambahkan beberapa titis minyak bijan.
7. Ambil sebahagian kue teow yg dicelur tadi dan bubuh ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah sup.
Taburkan ayam dan daun kucai. Lebih sedap jika dihidang bersama sambal kicap.

*** resepi nie mmg sedap..anak2 pun suka..mee dia org tolak tepi makan sup ajer***


ikan keli panggang..

Quote:
Ikan Keli Panggang
bahan2:
bahan asas utk memanggang
bawang, bawang putih, halia, serai, sedikit cili..semua tu di mesin halus
sedikt perapan steak..mmg sedap perapan nie..wangi aje..lina beli kat carrefour

perap kat ikan yg dah di sapu dgn garam..biar dlm 2 jam..
bakar hingga masak..

sedap dimakan dgn air asam tomato


ini dulu yg dpt di upload malam nie..esk2 kita sambung lagi..nak siap kan kek lapis lagi resepi lain nanti yer..[/blue]


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net