ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 23-Dec-2008 12:40 Email | Share | | Bookmark
KARIPAP INTI DAGING

karipap ..my favourite
Hari nie lina nak syer resepi karipap yg biasa lina buat..(biasa ke..hehhe) actually nielah satu2 resepi yg lina suka guna..belajar buat karipap pun masa lepas kahwin pastu duk jauh dr family..time lina stay kat oversea dulu belum ada lagi fp2 nie..kalao ada pun may be x famous lagi..teringin sangat nak makan karipap..last2 tanya kat ibu camna nak buat..biasalah resepi yer tiada sukatan..tp alhamdulillah setiap kali buat menjadi..

Bila cerita pasal karipap nie..lina mmg jenis memilih..lina x suka beli kat kedai ada dua benda kalo pie kedai utk beli makanan mmg lina x akan beli..1) karipap dan 2) nasi lemak..dua benda tu mmg luar dari list lina..lina x suka karipap yg beli kat luar sebb kulit yer kadang2 lemak sgt..pastu inti sikit sgt.keledek lak tu hehe..tp my hubby tu favourite dia..

Masa kat o.sea dulu ..linalah tukang buat karipap nie..pastu berjangkit sikit2..hehe..bila buat tu buat byk2 pastu bagi sorang sikit..iyelah masing2 jauh dr family dan bujang lak..

oklah nanti lina syer resepi yer..

karipap style nie lebih lina suka compared dgn karipap pusing..walaupun rupa yer begitu tp sedap..anak2 suka makan kulit aje.

Quote:
resepi kulit karipap

1kg tepung
1cawan mentega/marjerin + 4 sudu besar minyak ( di cairkan)
secubit garam
1 biji telur
ais sejuk secukup yer

cara ya;
tepung, dicampur dgn marjerin yg telah dicairkan,buat seperti serbuk roti, tambahkan garam dan telur..pastu masuk kan air sejuk secukup yer( hingga menjadi doh dan x melekit di tangan)

canaikan ikut size dan ketebalan yg diperlukan..isikan inti dan goreng hingga masak...
jika mahu simpan lama..goreng separuh masak dan simpan dalm frezer.
adunan nie lina boleh dpt hampir 65biji..sebiji makan pun kenyang

inti yg biasa lina buat
kentang 5biji di dadu
daging hancur/potong kecil2 ikut suka byk mana nak.
sebiji bawang besar di dadu
sedikit daun kari, daun sup

rempah tumis
4biji bawang merah]
2 biji bawnag putih]ditumbuk
3 or 4 sudu rempah kari( ikut suka nak pedas tambah lagi)]
campurkan bahan tumbuk dgn serbuk kari dan campurkan dgn air utk dijadikan pes

cara..
tumis bahan2 rempah higga naik bau dan agak garing,masukkan daun kari, masukkan kentang, dan daging serta air..masak hingga kentang dan daging lembut, masukkan bawang yg di dadu..perasakan dgn garam dan gula..bila air dah kering masukkan daun sup..siap utk inti..tp sejukkan dulu baru boleh digunakan..

selamat mencube...



Friday, 19-Dec-2008 14:58 Email | Share | | Bookmark
KEK DAN CUPCAKE UTK HANTARAN

BUNGA
BUNGA LAGI
BUNGA
View all 7 photos...
Salam semua..sejak akhir2 nie asyik entry kek aje kan.. tp itulah hakikat yer..aktivity memasak mmg amat berkurangan dan jika masak pun menu yer simple ajer..ayam or ikan bakar dan sayur/salad..anak2 kami pun Alhamdulillah x cerewet bab makan2 nie..dan paling senang nasi dgn ayam dan kicap..boleh menambah makan

oklah kek dan cupcake nie lina terima order masa menghadiri kelas deco gan k.zati tempohari..dia telefon 2x tp x berjawab..(time kelas lina silent kan hp) bila rest aje baru lina tgk hp tu.last2 dia sms nak order kek dan cc utk hantaran tema purple & white..lina terima sebb time tu mmg x da apa lagipun dia nak kek tu hari jumaat(19.12.08) just simple deco..dia ada bagi contoh..tp diberi kebenaran utk mengolah yer seminggu lepas tu baru lina dpt check email( raya haji ) maklumlah laptop ada tp x da broadband utk tgk internet..( dlm hati tekad niat..nak beli laptop sendiri dan broadband sendiri..hehe..x yah nak pinjam org yer)

oklah mai tgk gambar


bunga nie lina buat 4 hari lalu..cari rose putih x jumpa so bunat bunga purple dan putih sesuai dgn tema kek hantaran aimy..seronok buat bunga nie..bunga nie pun lina belajar masa kelas tempohari..


bunga dari dekat..semalam baru lina camtum kesemua kelopak..tp masa nak buat yg kecil tgk2 putik dia hilang..tanya kat anak2 mereka dgn senang menjawab''entah2 bunga mama cicak yg makan'' sabar jerlah..geram pun ada so utk bunga yg kecil buat lain ..alhamdulillah siap juga..puas dpt buat bunga nie


nie bunga kecil utk diletakkan pada cupcake hantaran.


nie lah cc yg terhasil start jam 12.30 malam dan siap jam 2.50 pagi..mata dah blur masa nie..gambar pun x clear sgt..ada masa 6jam sebelum hantar ke bayan lepas..dpt tido kejap


nielah kek fondant..ambik masa lama juga utk melapik yer..hampir 3 kali angkat letak x tau nak buat design ape..aimy minta yg simple aja seperti alas meja..masalah yer dulang hanya 8inci ..so kek tu lina buat dulang 7inci ..so lebihan ditepi sikit sgt..tu yg kena lapik papan lain utk senang angkat.warna purple x terang sgt just plain purple.risau juga bimbang terlalu lembut purple tu..tp time hantar pagi td..tgk khemah dia purple tu sama cam kek..senang hati.alhamdulillah


kek dan cc nie selamat tiba di rumah aimy jam 10.10 pagi..dpt alamat ikut sms aje..nasib baik cik abang bab2 jalan nie dia terror..(sebelum keluar tgk internet dulu..hehe..x pe yg penting sampai tempat tu on time) :->Thank's Buat Aimy dan Akhmal dan selamat pengantin baru..moga kekal selama yer..(mereka nikah lepas jumaat smlm)

oklah esok sambung lagi yer ada lagi nak masuk gambar tp mata dah mengantuk..bye salam


Monday, 15-Dec-2008 01:05 Email | Share | | Bookmark
KEK KAHWIN (1ST DECO)

rose dr dekat
kek kahwin yg pertama.
kek lagi
Salam semua..hari nie nak syer gambar kek yg lina buat hari sabtu baru nie..kek deco pertama lepas kelas..utk kenduri kahwin anak Pn Sebariah..lina kenal akak nie dah lama dan dah close pun dgn dia..mula2 tema warna gold last2 baju penganatin tukar ke warna biru..so inilah yg terhasil..

Semalam pie hantar dlm jam 10.45 pg..cadang just utk pie hantar aje sebab x sempat nak tunggu..sebb kami ada appoitment lepas tu..sampai sana tn rumah suruh tunggu sementara nak siap2kan makanan..inilah 1st time kami pie kenduri belah kulim ( selalu yer x dpt pie) sedap juga masakan yer..


ee x tau nak deco aper..last2 jadi cam nie..nie lina guna kek moist coklat ada filling coklat ditengah yer dan diselaputi dgn buttercream..


roses dr dekat..kena banyak lagi buat latihan..since balik dr kelas nielah yg pertama buat roses..x sempat nak praktice sebelum tu..hehe buat2 terus deco atas kek nie.


praktise buat basketwave..kek nie x da nama pengantin ...bila teringat dah jam 1 pagi pastu tgk x da ruang lak utk tulis...Oklah kot sebb tn rmh kata utk makan2 jea

oklah stop dulu..nanti sambung yer..nak buat roll lapis lak..bye


Thursday, 11-Dec-2008 13:11 Email | Share | | Bookmark
KEK-KEK SEPANJANG KELAS DECO

cupcake buttercream
buttercream lagi
fondant dan gumpaste
View all 11 photos...
Alhamdulillah..hari nie dpt lina siapkan editing utk gambar2 sepanjang kelas deco yg lalu..maaf banyak2 sebab mutu gambar x clear silap setting camera. Apapun lina puas hati sebb masih dapat lihat hasil yer..

X tau nak citer apa lagi..lina akan terangkan di setiap gambar nanti..insyaallah..jom layan gambar


aktivity hari kedua buat cupcake..kami di beri 25biji cc utk dideco..so nielah hasil yer.. masih perlu diperbaiki..terutama bab free hand melukis..failed...never mind will try again and again..


buat booties pula dan bunga apa yer? k.zati selalu cakap..entah lah lupa nama. bila tanya tentang nama bunga


lepas minum petang sambung buat gumpaste pula..masing2 nak rushing sebb nak balik awal..time tu dah dekat kol 5..jam 8mlm stop lg utk mkan malam dan sambung balik..buat yg x siap lagi


gumpaste bunga


gumpaste bakul dgn bunga royal icing..time nie dah jam 9.45malm..actually lina tidur rumah k.zati utk sepanjang kelas tu..tp malam tu ada student dr kuantan,ila dtg utk kelas cc..terfikir utk tumpang dia balik..hehe..k.zati kata baru sehari tinggal dah x boleh tido mmg terasa nak balik..teringat kat anak2 dan my lovely hubby
jam 10.30 baru habis..pekan bila malam sunyi aje..ila lak kata dia tau jalan ..mmg berdebar2 malam tu nak balik..tp dah janji nak balik..balik ajelah..lepas 20min..terfikir..ila nie ikut mana..ikutkan pekan ke kuantan just 45min..nie dah 20min lengcongan yg byk2 tu x jumpa2..tanya ila..mana jambatan sg pahang..ila jawab dgn confident ada nanti kat depan tu..Ya Allah..tengok2 kami dah salah jalan..mmg boleh sampai kuantan tp dr 45min jadi 1jam30..jalan tu mmg sunyi kami hanya jumpa 2 buah kereta aje sepanjang nak sampai ke simpang paloh hinai,segamat,kuantan....dah lah dua2 perempuan
Sesiapa yg pernah ikut jalan tu mesti tau keadaan jalan tu camna..dgn lembu yg tiba2 keluar tuhan aje tau..lepas jea jumpa simpang paloh hinai..Alhamdulillah lega..sebb dah ada nampak kereta lalu lalang..sampai rumah dah 12 lebih ..esok jam 9 kelas dah start..penat x ckp tidur


esok yer kami buat barbie doll..selama nie lina terfikir camna lah nak buat benda nie..rasa cam susah aje..bila dah tgk..dan siap buat macam x percaya aje..boleh buat..kek nie khas utk anak dara kami T'sha


nie pula kek ben 10..nampak senang tp agak mencabar sebb mimik muka tu byk sgt garis2..kak ti mengalah dari nak buat ben 10 dia tukar ke mickey.Now, lina tahu dah cmana nak buat semua tu..Alhamdulillah..kek nie pulak permintaan khas dr anak bujang kami..muqri


Basket wave..nie yg lina suka..tp ada juga kena buka dan buat semula jalinan b.wave tu..x pel;ah kalau x ,x tau silap kat mana kan


nie start belajar buat bunga ros..biasa buat cara lain..k.zati ajar cara lain..tp mmg cantik rose yer..dekat 10 kali baru k.zati terima hehe..semua yer kerana angle tangan yg salah..practice,,prctice again


nie bab yg paling best deco kek coklat..mmg sedap coklat dia asal ada yg x jadi ..masuk mulut aje kerja yer buat rose dr coklat lbh senang dr buttercream..selain kek moist kami juga buat chocolate banana..kelas habis awal jam 4 dah settle..mandi dan keluar cari kotak utk k.ti bawa balik barbie dia naik bas.dah lama lina x jalan kat bandar pekan dulu masa sek menengah itu lah tempat outing kami. kalo jumpa kawan2 sek mmg x kenal dah..



bersama k.zati dan k.tie..tq kak atas ilmu yg diberi..hanya Allah swt yg dpt membalas segala budi dan ajaran yg di beri oleh sifu2 yg pernah lina menuntut..jasa kalian ttp lina kenang

mana2 sifu yg pernah lina belajar..lina selalu ingat kalian cuma masa yg menyebab kan lina jarang dpt menghubungi..tinggal satu lagi yg lina nak belajr kepada yg berkenaan tu..silalah luangkan waktu..hehe..lina menunggu nie

nie entry merangkumi 10 hari x berupdate.. jumpa lagi nanti..bye


Wednesday, 10-Dec-2008 14:19 Email | Share | | Bookmark
CERITACERITA LALU

fruit flan
lapis hantaran
250 brownies
View all 4 photos...
sebelum lina tayang gambar..lina nak betulkan sesuatu..may lina yg salah tulis..actually lina x pie bercuti(makan angin) tapi bercuti dr update fp..mmg lina akui bulan nie bulan jalan2 utk lina..tp lina jalan2 pie menuntut ilmu yg masih diperlukan.

Actually dah lama lina nak pie kelas nie..tp keadaan masa x mengizinkan..Alhamdulillah 1hb.12 until 5.12..tercapai sudah impian lina utk berguru dgn sifu nie...5 hari lina berguru dgn sifu nie..sapa lagi kalo bukan SIFU K.ZATI D'HATI..mmg x rugi melabur kat situ byk ilmu dan info yg dapat..yg pasti k.zati baik sgt..sayang kat akak. mcm2 pengalaman di perolehi dr kelas tu paling best sesat nak balik ke kuantan..hehe.

Ada yg tanya kenapa lina jarang take order buttercream dgn design yg mcm2..lina bukan jenis yg main buat aje..walupun lina tahu..ada yg ckp bazir waktu ajer cam tu..kena tunggu belajar baru nak buat..lain org lain cara yer..lagi pun deco nie second job utk lina..lina suka melapis lagi..dan paling penting order hanya lina terima bila x clash dgn our's main business.jka terkena dgn tarikh seminar or ape yg berkaitan mmg lina tolak.Walaupun second job tp lina sanggup pie belajr kat mana2 as long ada kesempatan masa..apa2 business pun yg penting kita berani buat investment..( lina bukan nak tunjuk pandai just nak share apa yg lina tahu)

5 hari kelas dgn k.zati bersama2 student dr singapore.mcm2 berlaku..bunga x jadi, kena buka balik apa yg sifu x puas hati..lepas kelas tu lina jadi lebih confident utk terima order..alhamdulillah time kelas tu byk order yg masuk..biasa lah ada yg kena tolak sebb time tu lina x da kat penang..nanti lina tunjukkan gambar kelas tu yer..skrg nak tunjuk gambar sebelum cuti tu..



1st time buat brownies banyak nie..pastu nak balut dan ikat pula..satu hari satu malam siapkan semua nie...utk doorgift

nie antara kek lapis yg dibuat dan bekas hantaran tu juga tuan yg sama order brownies

my 1st fruit flan..sedap best bila makan sejuk2

nie juadah tenghari kami..bila tu..entahlah lupa pulak


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net