ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Thursday, 22-May-2008 01:31 Email | Share | | Bookmark
LAST UPDATE SEBELUM CUTI

ambik kat fp k.hajar
roti bakar
 
View all 6 photos...
[i] Ya..nie entry terakhir sebelum balik bercuti esok..sekarang dah jam 1.30am..baru aje siap kemas2 ..td baru siap inti lapis roll ..simpan dulu balik nanti baru buat kulit..nei semua gara2 byk kerja..sampai x tau nak buat ape dulu..

oklah sebelum tu lina siapkan tempahan kek2 lapis yg customer order, dan buat juga sebiji utk hubby bawak ke US utk di bahagikan kepada kawan yg akan tolong dia masa sampai kat sana..yeee kek lapis ku terbang ke us lak .last month ke vietnam..

buat k.yati (damira) sorry sgt2 sebb x dpt jawab lagi tag akak..nanti balik lina buat yea.. lina xdan nak fikirlah kak..dah 2 hari tidor lambat..kesempatan cuti yg di beri oleh cik abang nie..akan lina gunakan utk pie menuntut ilmu...x dpt ikut ke us pun x pe ..janji boleh attend kelas yg lina nak pie tu ..

oklah layan gambar jealah yea ape yg lina buat berselang gan buat kek lapis..tp gambar kek x dalah sebb kek2 tu x boleh potong pun nak tgk rupa yea camna..kek lapislah katakan no deco2


nie resepi ambik dr fp k.rin ..roti bakar berinti (kalo x silap yea..) sedap makan waktu panas2 curah sos chili sikit..x buat byk pun 8 keping jea..


..lebihan putih telur buat kek2 lapis tu ada dlm 1kg ..apelah nak buat ..alih ternampak resepi macaroon kelapa..senang dan mudah..tp lina buat x leh nak paip guna nozel walupun yg besar..sebab yea..kelape tu kasar sgt..so next time kena kisar halus sikit..resepi next time yea..mata dah emngantuk nie..esok kena kol 10pagi nak balik dah lepas muqri habis paper exam yg terakhir

Quote:
resepi Macaroon Kelapa
Bahan-bahan
200g putih telur
200g gula halus
150gm kelapa kering( lagi baik di blend sedikit bagi halus..utk senang guna piping)

utk hiasan

coklat cair
coloured sugar
sugar heart

Cara Buat
1. campur telur putih dan gula halus dan pukul dgn kelajuan tinggi selama 10min hingga kembang
2. masukkan kelapa kering
3. isi adunan ke dalam bag piping,picit bentuk yg digemari atas kertas greaseproof yg di digriskan
4. bakar selama 25min. pada suhu 150"C, sejukkan atas dulang sebelum di keluarkan
5. hias ikut kreativiti



nie ambik kat fp k.hajar..k.hjaar guna roti prata, lina guna chapati segera aje..itu yg ada..dan inti daging..hubby kata sedap.. dia seorang aje makan 2 biji..


Monday, 19-May-2008 03:14 Email | Share | | Bookmark
MENU HARI CUTI

siakap3rasa
kerabu mangga
serawa durian
Quote:
Adik shafiq: lawa fp adik..selain tu adik amat berbakat..rajin2 belajar tau

k.Yati: ala k.yati mana ada rajin yea..tu pun masakan hari minggu kalo x ada hal kat luar hari2 biasa lina masak simple aje..lagipun anak2 x makan sgt nasi2 nie..hahhaa kena tag..insyaallah lina try jawab…
re: k.yati, kek lapis akak dah siap..insyaallah ptg ahad lina hantar yea..

Love lane: salam kenal juga dr lina..dah tgk fp love lane..lawa2 scrapping kat situ..

Batik ganu: lawa2 kain sutera ..

Aisyah: haa tu durian junjung,kedah..org tu katalah..dan inilah kali ke 4 kami beli durian musim nielah, yg nie baru makan puas dan sedap yg sebelum2 tu semua x memuaskan ada keras,tawar dll….tulah biasa org letak udang kering nie akak tgk m.cik akak letak ikan rebus..
Aisyah, nie jawapan pasal makan nasi: mula2 memang rasa macam x lengkap aje kalo x makan nasi.tp bila dah lama2 tu x kisah dah pasal nasi tu…kalo ambik pun setakat ½ cawan aje, bykkan ambik sayur2 dan buahan2 lama2 ok. .akak mmg dr family yg berangka besar dan senang nak naik..tp sejak amalkan makan cam nie bdn susah nak naik sgt..

Juicyblueberry: pewarna kek lapis tu dlm 6rm ke 8rm ..150g or 200g..


[i]Semalam..tiba2 husband nak makan ikan siakap 3 rasa,sp pagi tu pie pasar beli brg2 yg diperlukan..so hari nie jadilah ikan siakap 3 rasa tu,,selain ikan ..lina buat kerabu mangga nielah first time buat sendiri biasa makan kat kedai..kebetulan last week pie rumah pak cik di perlis kena pulak musim mempelam,,so byklah pak cik beri..actually lina x suka sgt makan benda yg masam2 nie..memang tengok rasa cair jea air liur tp rasa nak makan tu x da sgt..dah byk kali bila bwk balik mempelam mesti bagi kat jiran2..lainlah mempelam yg dah kuning tu..tp berkenan pulak dgn kerabu yg mak cik buat masa makan malam tu..x rasa masam pun..so lepas 2 hari baru terbuat kerabu tu..tp biaslaah mcm2 lina masuk..Alhamdulillah sedap..x rasa masam pun mepelam tu.

sambil memasak ikan..sambil lina masak serawa durian..ini permintaan anak bujang lina..dia kata nak makan bubur durian nak cicah dgn roti..bubur tp x nak kacang hijau serawa lah tu..kalo belah utara nie mereka suka makan durian gan pulut serta santan..tp lina x leh masuk..mungkin sebb bukan asal sini..tp kalo dibuat serawa makan gan pulut or roti itu favourite lina..dan anak2 pun suka...satu jea yg lina noticed..apa2 yg lina suka anak2 suka sekali tp yg papa dia suka dia orag x suka sgt..mcm lina suka mkn apam balik dan kuih bederam(yg hitam tu)..skrg kena beli double dr biasa beli
oklah kita tgk gambar yea..sorry gambar x terang sgt..


Quote:
Resepi siakap3rasa

1 ekor ikan siakap--dibersihkan dan dibelah belakang, garam kunyit dan goreng garing
5 biji cili merah( nak pedas lagi tambah lah yea..kami x suka pedas2 )boleh juga guna cili boh
1 biji bawang besar}
2 ulas bawang putih}
1cm lengkuas dan halia} semua di kisar halus
1 batang serai}
2 biji tomato (sedang)}
1/2 cawan sos tomata
3 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar di mayang bulat
1 biji mangga di dadu

cara nya
1.semua bahan kisar di tumis dgn sedikit minyak sampai garing..
2.masukkan sos tomato dan sos tiram ..masak lagi
3. jika terlalu pekat masukkan sedikit air
4.bila dah agak pekat masukkan bawang mayang dan juga mempelam dadu..
siram atas ikan yg telah di goreng td..sedia utk di makan




Quote:
kerabu mangga

2 biji mangga muda di hiris halus ( di rendam seketika dgn garam utk buang rasa masam mempelam)
1kg kerang (optional jika suka..bolah ganti gan perut ( keraang di rebus )
seikat daun selom (di potong halus)
8 ekor ikan kembung (yg kecil--di rebus dan ambil isi yea}
3 biji cili merah}
sedikit belacan} semua nie di kisar halus
1/2 cawan pati santan}
sedikit kerisik
.
cara yea
mempelam ditapis.buang air yea
campurkan kesemua bahan di dlm mangkuk besar dan gaul hingga rata.
tambahkan garam dan gula secukup rasa..
dah siap dah




Quote:
serawa durian

isi durian
santan
gula merah

semua bahan di campur sekali,masukkan daun pandan dan kacau hingga masak (mendidih) tp kena kacau selalu bimbang santan berbiji.
sukatan bergantung pada masing2..serawa nie x pekat sgt dan x cair sgt..lagi sedap bila makan lepas keluar dr peti ais.
selamat makan


Saturday, 17-May-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
vietname part 2



Alhamdulillah..at last jadi juga nak upload dlm you tube..thanks EJ sebb tolong cmana nak buat you tube tu

nielah video yg sempat hubby rakam..memang mencabar nak melintas tu..padahal bukan jauhpun mart kat depan tu standard 2 lane..ada zebra crossing pun x guna..dekat 10 min kami tunggu kat tepi jalan tu..last2 kami tumpang org tempatan yg nak melintas sekali..oklah cerita dan gambar lain di entry seterus yea..dah mengantuk lah


Friday, 16-May-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
HARI GURU

CUPCAKE HARI GURU
cc hari guru
brownies
View all 7 photos...
HARI GURU..hari yang bermakna buat semua guru..teringat masa sekolah2 dulu ...lama dah ku tinggalkan alam persekolahan. .tp yg pasti zaman tu penuh kenangan...sehingga sekarang guru sekolah rendah ku Cikgu Norazmie,cikgu Ghani antara cikgu yg masih lina hubungi..(23 thn lepas)...setiap tahun kami akan berkunjung ketika raya..itulah antara guru2 lina yg amat berjasa...THANKS..JASA MU TETAP KAMI KENANG..masa dulu bila sambutan hari guru memang best..macam nak raya jea..lepas majlis sambutan h.guru semua pelajr boleh bagi hadiah kat guru2. BUAT CIKGU SEMUA SELAMAT HARI GURU..JASAMU TETAP DLM INGATAN..

Dan tahun nie, kali pertama anak teruna lina merayai hari guru..may be dia x faham sangat almaklumlah baru 5 tahun..tp kami ajar dia..utk menghargai guru dia..dia kata ''hari nie hari jadi teacher yea.''...so x tau nak buat ape..lina just bagi sekotak cupcakes..yg x tau nak deco ape..lina buat cupcake orange poppy seed..disalut dgn coklat ganache dan sedikit buttercream utk hiasan..mmg x tau nak buat ape sebb hari tu baked 2 biji cheesecake gan brownie yg org tempah..so dari pagi sampai ke malam lina mengerjakan benda2 tu..pastu dpt tel mak mertua nak singgah esok yea ..alamak rumah bersepah..tp x larat dah nak kemas, masa tu dah jam 2 pg..so masuk tido jealah ..esk yea kol 6pg dah jaga..lepas solat terus kemas rumah..all out pagi tu..( biasalah rumah ku kecil so bila buat baking yg lebih dr satu habis ruang tamu penuh dgn oven2 ) lepas kemas terus prepared utk masak tengahari..lina suka masak awal sebb x suka masa time org ade..rasa x reti jea nak masak..so hidangan tengahari tu..ayam masak merah,udang goreng campur cendawan dan kentang , sayur campur, ikan bakar dan sambal belacan( s.belacan lina beli jea ..x retilah nak buat..sebb kami x makan sgt benda2 cam tu tp bila ada makan jea..)

Bila family belah mertua dtg..kami jadi kelam kabut..sebb style makan x sama..mereka x makan sgt nasi2 colour2 nie,kena simple2 aje..ada sambal ikan goreng cukuplah..nak ajar makan western payah sikit ..lagi satu stok kopi kena beli..terus terang..kat rumah mmg x da semua tu..kami x minum tea,kopi,nescafe,biasa yea jus or air suam aje..senangkan.anak2 gan milo aje..itupun sebb anak2 kata kalo mInum milo sellau nanti jadi PUTIH ..saperlah mengajor nie

kami bukan berjimat..cuma mengamalkan 'simplify your life'..lagipun sekarang mcm2 penyakit ada waktu muda2 nie..so berhati2 lah..kalo nak makan special pun masa sabtu or ahad dan special event jea..hari lain memang simple aje..mcm baru nie isu beras naik..kami x perasan pun harga tu naik..bila org tanya camana x tau kami jawablah..5kg beras pun 1bln lebih baru habis. .itupun anak2 yg makan..kami cuma makan sayur2 dan lauk aje..( kurus x juga..tp yg penting kawal pemakanan )

oklah tgk gambar pulak yea..











Code:
resepi orange poppy seed ( aunty yochana)

Ingredients:

300 gm. Self-raising flour
40 gm. poppy seeds
90 gm. caster sugar
130 gm. unsalted butter
200 gm. marmalade jam
230 ml. milk
2 eggs.
1 Tbsp. grated orange rind

Method:

(1) Sift flour into a mixing bowl. Stir in poppy seeds.
(2) Put butter and marmalade jam into a bowl and microwave it till butter melts. Stir and mix evenly. Cool slightly.
(3) Whisk together milk, eggs and orange rind. Add in the butter mixture and mix well. Make a well in the flour and pour egg and milk mixture into the flour mixture. Fold gently with a sppon until just combined. Do not overmix - the batter should still be lumpy. Overmixing will make them tough.
(4) Spoon mixture into prepared paper cups and bake at 190C for about 20 to 25 mins. or until muffins are risen and golden.
(5) Serve warm or at room temperature.



Wednesday, 14-May-2008 09:14 Email | Share | | Bookmark
25hb.April,2008

baru sampai
di rumah nguyet
hari pertama di saigon
View all 4 photos...
Dah lama nak masukkan entry nie dlm fotopages..ingatkan nak edit guna ala2 scrapping..tp x pandailah..asyik x kena aje..last2 inilah yg lina buat..yg penting ada kenangan kat sini.

Vietnam..memang tidak pernah terlintas utk kesana..sejak byk kejadian di bahagian asia..dan rasa mcm x selamat jea persekitaran yea..so tiadalah angan2 utk ke negara2 tersebut. .but Allah swt tu Maha Adil, sejak tahun 2007..negara asian lah menjadi kunjungan kami..2x kami ke jakarta, sekali ke bangkok,thailand dan terbaru Ho Chi MInh city, (saigon) Vietnam..

3 -3 tempat tu memang jauh beza dgn persekitaran di negara2 europa yg pernah kami kunjungi ( bandar2 di germany,paris,austria,uk) taraf hidup juga berbeza sekali..patutlah masa kat germany doktor kanak2 utk anak lina cakap..asian adalah negara yg mundur.( masa tu mmg terkejut dan berfikir maksud Dr tu).kira kita kat malysia nie memang patut bersyukur dengan segala keamanan dan kesenangan yg dimiliki..kalo tgk kat negara2 asia tu..memang mereka betul2 bertarung utk hidup..yg kaya betul2 kaya dan yg miskin betul2 miskin,rumah yg miskin usah ckplah macm kotak aje..bila tgk semua tu rasa insaf sgt dgn ape yg kita ada skrg..walaupun x kaya tp x perlu utk meminta2.dan yg pasti kita org malaysia nie amat selesa dgn ''comfort zone;; kita..Fikirlah?

Oklah..last month lina berpeluang berkunjung ke vietnam..sebelum pie lina adalah buat survey pasal negara tu..tp mmg x terduga..malaysia population 27-30juta, tp vietnam 90juta..bayangkan camna? dan negara tu mmg kurang dgn highway..so, bygkan betape crowded yea kat sana. Disebabkan sampai dah gelap kat sana so x nampak sgt pemandangan dr atas..tp dr sinaran lampu dpt lina bayangkan keadaan di bawah sana

Kami bertuah sebb,kenalan dr internet sudi dtg menyambut ketibaan kami..Nguyet..dialah yg bawa kmai ke hotel.memang surprise, dlm reservation hotel 7k dr airport..so dekatlah..malang yea hamapir 40min baru sampai..lina amat terkejut dgn pemandangan motorsikal lebih banyak dr kereta..itupun taxi ty banyak..kira terbaliklah kat malaysia.so, pemandu kereta terpaksa mengalah dgn motor2 nie.nie semua kerana taraf hidup..semua kena beli dgn cash no instalment.

Paling best tgk motor2 nie boleh bersilang2 ikut suka mereka, ada sikap respect antara satu sama lain..ada juga rakam suasana tu..tp kena tunggu dulu nak upload dlm you tube dulu....kita tgk gambar dululah yea...


nie gambar masa baru sampai di sana..itulah Nguyet rakan cyber kami..memang baik hati dan peramah org yea..dia nilah tourist guide kami..NGUYET.. we're having a great time in Vietnam. kebanyakkan org ckp org sini x peramah dan mereka x mempercayai org asing..mmg nampak sebb pemandu teksi mmg x peramah langsung..tanya 'where' aje..tu pun x faham ape kami ckp..kami siap2 script dlm vietnamese naik teksi tunjuk jea kertas tu berhati2 sebb masa kat thailand dulu sebb salah pronouns dekat 2jam kami dlm teksi..last2 translate dlm bahsa thai pulak...so kat sini kena buat mcm tu juga..sebb x sepenuh yea nguyet jd tourist guide kami..kerana kami juga ada agenda lain ke sini


Nie pulak gambar bersama2 dgn Uyen dan juga Hoa ,, Aii and her daughter..dia nie kahwin campur sebb tu anak dia mata sepet x ingat husband dia org jepun ..berulang alik dr sana..Aii nie accountant, Hoa ,Beautician di dermatologica, Uyen, computer's line. Malam tu kami di jamu dgn makanan laut di restaurant makanan laut terbaik di situ..memang ramai org..kira yg pie tu semua2 org2 yg berkempuanlah..ada juga kelihatan rakyat malaysia yg dtg ke situ..tp lina x suka sgt ambik gambar kat tempat2 public nie


nie pulak gambar di rumah mak cik Nguyet, mereak buat welcome party khas buat kami, mmg terkejut, paling terkejut tgk menu2 yea puaslah kami explain no meat, no pork and etc..naik kembang tekak duk situ..kami cuma makan roti perancis dan bubur nasi..tu pun x habis air 7-up..ramai jugak dlm 5 meja so 50org lbh..dia org ape lagi yee sang lah..mereka mmg baik tp tulah can't speak english.lupalak..tgk si kembar tu..Mimi and Kitty..memang comel teringat kat anak2 kat rumah..x pe muqri dan Tisha,,Insyaallah hujung tahun papa gan mama bawak muqri dan tisha pulak


nie session berjalan2 tgk sutera vietnam..agak murah juga tp nasib baik ada budak 2 org tu..si NGUYET AND HANH, kalo x cekik darah juga..lina beli utk family aje..dan anak2 utk kami mmg x da ape2..dan belah malam yea kami jumpa dgn NHU cikgu english high school, dia memang peramah, anak doctor dan memang dr keluarga yg berpendidikan tinggi..hujung bulan 9 akan ke Sweeden buat master.emmang seronok berbual gan dia sebb english dia senang nak faham..yg lain2 kena dgr betul2 mencabar sungguh..

next picture next time ok..

Quote:
Ummieaisyah: --tq dtg tgk..ada lgi citer yea..tp x sempat nak msk dlm fp lagi..

k.ida isk: -- tq k.ida..sebb singgah fp lina..sorry lambat reply

k.rinn:-- Dengan izin Allah juga kami dpt pie jalan2 Alhamdulillah..tulah ingat kita jea ada org susah tp tgk dia org lagi susah dr rancangn Bersamamu..rumah dia org itulah tempat masak,tempat tidur, semua kat situ..rajin yea abang akak ekspedisi macam tu..kalo hubby lina x dalah..dia suka duk rumah aje..kalo jalan pun gan family aje..mesti bestkan buat ekspedisi mcm tu..dpt tgk negara2 lain..lepas nie kami rancang nak pie filiphina lak tgk camana tempat tu..Insyaallah dgn izin NYA jua


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net