ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 24-Jun-2008 03:55 Email | Share | | Bookmark
Kek roll lapis dan fondant

 
 
 
View all 6 photos...
nie gambar kek fondant utk hantaran perkahwinan yg lina buat jumaat lepas..simple jea..puas juga nak dpt kan warna yg dikehendaki..alhamdulillah dpt juga..moga ida senang dgn warna nie.


nie kek fondant pink


nie pulak roll lapis tulip dan juga roll double diamonc..at last i can do it..Alhamdulillah mmg mencabar nak buat yea ..nielah first time lina buat yg roll selepas meghadiri kelas yea pada bulan 5 lepas di klang,see 1 bulan lebih baru dpt buat..alhamdulillah berkat tunjuk ajar sifu ku k.nomie..lina dpt membuat yea dgn baik..paling bimbang masa nak buat kulit yea..bimbang melekat..alhamdulillah semua tu x terjadi..bersemangat lepas tu..nie pun lina buat sebagai sample dan juga ada kawan2 yg minta utk sample raya nanti..

memang renyah sikit buat roll lapis nie..byk step kena ikut..so harga belum tetap lagi..utk raya nie roll lapis hanya 3 jenis aje lina tawarkan yg lain hanya kek lapis biasa mcm dlm entry sebelum2 nie..dana da pertambahan 2 ke 3 resepi baru ..tunggu next entry yea..


nie berat yea dlm 450 to 500gm


nie pulak berat yea dlm 300 to 350gm

Coretan Ku
Quote:
K.Madiha: tq..lina x kreatiflah kak..itu pun main selak2 majalah juga bila dah x da idea langsung. Tentang harga kek fondant lina range dr 80 to 150rm itupun depend pada kek yg di minta. Kalo yg kat atas tu rm90.

K.Hajar : tq kak hajar, lina pun baru 1st time buat lepas kelas tu..byk lagi yg kena baikiā€¦puas hati mmg puas hati sebb dpt buat w/pun 1st time buat tp biasalah kan mesti ada kekurangan. Boleh..setakat nak ajar yg basic2 .

Ziela: Aha ziela akak duk kat B.Perda..

Shariza ; Thanks..sudi dtg my fp..salam kenal yea..dtglah lagi..nak komen pun boleh..lina terima gan terbuka.

K.Rikha : Hai k.rikha..x yahlah nak jealous..lina pun baru belajar..akak x dan buat sebb pie belajar deco kan..tu lagi lina jealous..Insayaallah lepas raya lina pie menuntut lak kat sana yea..

Yati: Terima kasih atas komen tu..sebenar yea tu hasil pertama lina buat roll lapis..dan utk pengetahuan yati..roll tu lina tunjuk dulu pada sifu yg lina belajar jauh2 tu sebelum di publish ke my fp..lina pun perasan masa buat roll tu kulit dia nipis..and I know where my mistakes..dan rupa kek tu x kemas sebb 1st time buat still ada rasa was2 ..iye ke susun yea cam tu cam nie..anyway terima kasih atas komen membina yati tu.

K.Madiha : lina selalu juga masak ayam x goreng dulu..trylah senang dan cepat..sedap pulak tu.

K.Zaiton : salam kak..tq ..dtg2lah selalu ke fp lina..lina pun baru aje belajar semua tu..nie dlm peringkat belajarlah nie..


Thursday, 19-Jun-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Kek Epal Oren

dah kuar dr loyang
dah siap bakar
dah siap potong
View all 7 photos...
Sejak tengok resepi nie kat fp lynn hassan pastu tgk k.rinn lak buat..mcm best aje..kebetulan dah lama berehat dr bakar2 nie..rasa nak buat something aje..so ape lagi..keluarkna bahan2 dan buat Actually lina x ikut 100% bahan2 tu..macam x da stok pisang, so lina ganti dgn buah oren yg di dadu, lina tambah dengan badam hancur.

Hasil yea memang sedap..lagilah bila makan masa panas2..rasa rangup aje kat atas tu....so mai layan gambar..memang senang buat kek nie..dan sekejap aje penyediaan yea.



[b]

Quote:
Resepi kek epal oren ( lina copy paste dr k.rinn aje ..thanks k.rinn dan lynn hassan)

BANANA APPLE CAKE
Sumber : Lynnhassan

Bahan A :
2 biji telur
1 3/4 cawan gula halus (Rinn guna 1 1/4 cawan... ) (sama gan k.rinn )
1 cawan minyak jagung

3 biji epal hijau kecil didadu kecil
3 biji pisang berangan dilecek (lina ganti dgn buah oren didadu )

Bahan B :
3 cawan tepung gandum
1 camca teh baking soda
1/2 camca teh cinnamon powder ( lina x isi..sebb x suka bau yea )
secubit garam

100g walnut dipatah-patah (tak payah toast) (lina tambah lagi dgn badam hancur )

Cara-cara :
**Semua guna hand whisk sahaja.

1. Pukul telur dan gula sampai hancur. Masukkan minyak jagung, kacau lagi.
2. Masukkan epal hijau dan oren dalam adunan tadi.
3. Ayakkan bahan B , Gaul dengan walnut & badam . Masukkan semua bahan dalam bahan A tadi. Walaupun adunan kelihatan pekat, tidak mengapa.
4. Bakar dlm acuan yg telah diglis. LIna guna dulang 4 segi 9 inci dgn suhu 160 selama 1 jam. Sejukkan di dalam loyang sebelum dikeluarkan. Hias ikut citarasa.


[b][i] ROSEMARY GRILL CHICKEN

Nie pulak ayam panggang yg dibuat hari sabtu malam..malam tu marinated semua bahan2 pagi esok yea..jam 6am dah start bakar...kebetulan hari ahad tu kami ada aktivity di luar..so buat ayam nie utk di bawa oleh anak2 ke rumah penjaga mereka sementara kami menyelesaikan tugasan kami..so kami pun bawak bekal juga.. jimat belanja. sedap ayam nie..


ayam sebelum di bakar--tgklah bermacam2 bahan mengelilingi ayam tu


ayam dah siap di bakar..tunggu nak makan aje


dah siap2 packing dlm bekas utk di bawa keluar..masa makan gan kawan2..dia org kata lain kali boleh buat cater gan kita..lina jawab..sorrylah setakat kek ok..nak buat cater lauk pauk dan nasi sorrylah.lina x reti nak budget dah belajar tp x pass2 juga..mesti x cukup or terlebih

resepi nie lina copy paste dr fp umieaisyah..thanks aisyah

Quote:
nie resepi yea

LEMON ROSEMARY GRILLED CHICKEN

1 ekor ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih - (lina guna 5 biji )
2 sudu besar olive oil -
Segenggam Rosemary Kering ( lina guna serbuk rosemarry)
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2 (lina guna byk biji.. kiralah dlm tray tu ..kat dlm perut ayam ada 1 biji)
2 biji tomato (lina guna tomato cherry)
Baby carrots -
1 biji capsicum - potong kasar2 ( 2 biji..merah dan hijau)
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika (teman pakai serbuk cili)
Kicap Pekat -
Garam dan gula secukup rasa (gula tu dlm 1 sudu besar & garam tu agak2lah yer )

Cara menyediakannya:

1. Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
2. Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat. (rosemary tu payah sikit nak lumat.. kasar2 pun takper )
3. Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam, gula, paprika dan serbuk lada hitam.
4. Ambil sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, carrots, capsicum dan tomato.
5. Lemon tadi dicucuk-cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
6. Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi setakat mana muat perut ayam tu... hehehe..
7. Cucuk/jahit lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi. Boleh guna dawai bunga yg bersih.. macam jahit guni jer jadiknya.. )
8. Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk lebihan tadi dan masukkan dalam loyang.
9. Susun kentang, tomato, bawang, capsicum dan carrots di sekeliling ayam dan bakar didalam oven dengan suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan bersama mashed potato, coleslaw atau baked bean.


Wednesday, 18-Jun-2008 15:15 Email | Share | | Bookmark
Entry khas buat suami ku..

 
 
 
kali nie..byk citer ttg my husband jealah..yea..sekurang2 yea da kenangan buat dia..kalo x bila buka fp nie asyik tgk gambar makanan aje..

jom tgk gambar..








Quote:
umieaisyah : akak ada, cuma x sempat nak update fp..mengenai pertanyaan tu..hubby akak jea buat phd..akak x lah..kalo di offer pun x akan terima..kalo suruh pie kelas deco kek no hal ..kepala akak x leh terima dah benda2 cam tu..akak tgk ape yg hubby buat pun akak pening..tp dia releks aje..just bagi sokongan buat hubby..

Fazzarina: thanks dtg my fp..salam kenal buat fazzarina..sesekali buat entry utk hubby .nanti besar anak2 boleh tgk semula..masa nie mana dia org faham semua tu..yg tau papa pie kerja or belajar..

K.hajar : W'salam..betul tu k.hajar sesekali perlu juga kita tunjuk yg kita menghargai hubby kita..dlm erti kata beginilah..actually kita sentiasa menghargai dia cuma x di pamerkan mcm nie..as long dia tau niat kita ..it's ok..kan

K.amal : ala kak amal..biasa jea nie..lagipun x da kek special utk hari bapa..bagi hubby tiap2 hari, hari special so x perlu ape2....oo itu laksa pendek..mcm bubur carca pun iye juga kan..nanmpak sedaplah k.teow tu..lina suka mkan dgn keow teow tu..
pstt: k.amal lina tgh buat opera kek..tgh duk menyejukkan diri dlm p.ais..leceh gak buat dia..nanti dah siap sepenuh yea lina msauk fp jea.. entahlah rasa ape..


Wednesday, 18-Jun-2008 07:17 Email | Share | | Bookmark
DAH BERSAWANG RUMAH KU...

 
 
 
View all 9 photos...
[i]Salam semua..harap kawan2 semua sihat hendak ye..terasa lama sungguh x ber'update' fp nie..Lepas balik dr cuti..mmg teringin nak update fp tp lepas kemas2 ape yg patut ada family yg datang, stay 2 malam..so x berkesempatan lah utk mengadap pc lama2, pastu mak mertua pula datang..balik jea mak mertua ada kawan2 lak datang..so bila malam dah penat nak mengadap fp..

Lina bila ada family yg berkunjung..lina jadi fikir mcm2 bukan ape fikir nak masak ape..pastu kena makan on time..kira ikut time mereka lah,..kalo sesama kami..breakfast mmg jam 7.30a.m pastu makan cornflakes or roti bakar aje..tp bila family dtg kena sediakan nasi goreng ke, mee goreng ke..kira cam beratlah..lina pernah try buat roti makan dgn telur hancur siap gan salad...mereka x makan sgt pun belum kira makan lunch dan malam pula..bukan mengeluh tp lina jenis x suka ambik mudah benda tu semua..iyelah nanti kalo main cincai aje kena jugak kan so kira yea jadi cheff lah time tu ..

Lepas dah x da sape2 lagi lina buat susun atur dapur yg baru..almaklumlah rumahku kecil aje..tp barang2 makin byk..nak buat ubah suai bukan rumah sendiri dah dkt 5 tahun kami sewa rumah nie.).family dah bising carilah rumah atas tanah lak..bukan x nak tp selagi x confirm lepas husband habis belajar kemana dia akan di tukarkan..kami x mau tukar rumah..lecehlah pindah byk2 kali.

oklah kita tgk gambar dululah yea..nie gambar main cuba2 satu collage trial..

gambar2 kek x dalah yea..sebb hari nie baru buat..so gambar yea nanti2 yea..kita tgk gambar pemandagan dulu..


nie gambar masa 22.5.08 on the way ke kl..hari tu hari terakhir sekolah sebelum cuti bermula..biasa yea kami akan cuba mengelak dr kesesakkan jaln dgn balik awal..tp hari tu anak ada exam yg last so habis jea exam kol 10 pie ambik dia terus bertolak balik..sebb petang tu kami ada hal di kl..so balik Nilai dulu hantar budak2 kat rmh atuk yea..mandi terus pie kl..kami stay kat kl 3hari 2 malam..Ha..tu gambar biasa bila dah ramai2 tu lori naik bukit actually tu ke arah utara dkt dgn tapah..dan in same time ke arah selatan bersebelahan dgn lori tu ada satu lagi accident..tp lina x ambik gambar kesian tgk org tu..masih ada org dlm keta tu ..


nie pulak gmabr masa my dear hubby pie N.Y 26.5 to 4.6..dia pie present paper yea di sana..di sebb kan lina x pie so x taulah sgt nama2 tempat tu..yg lina tau Cornell university, kat Itchaca, by road 5hours drive from n.york..byk gambar yg di ambil tp biasalah x semua yg mmapu di uploadkan..
MY hubby kata hanya dia seorang student phd yg attend yg lain semua profesor2 dr 30 negara.


nie gambar makanan yg di hidangkan masa dinner malam permulaan seminar


nie pulak kwsn rumah student m'sia yg husband tumpang tinggal selama dia di sana..dia x stay kat hotel seminar pun..jimat belanja nampak rumah tu..satu ruang tapi ada semua sekali..bilik air,dapur,dll mmg complete kira mcm kabin lah..sewa yea..400 usd.. ..lina boleh byglah rumah tu camna..sebb masa kat german dulu kami stay kat rumah university pun mcm tu..tp selesa semua lengkap..sewa pun dlm 320euro..kalo kat penang boleh sewa banglo


sekitar kwsn university


pusing2 kawasan university


papan tanda semua guna simbol greek..kalo ingat ..subjek ape tu??


kawasan air terjun..bekas tinggalan glasier..dan dikatakan lebih besar dr Niagara Falls..cuma niagara falls tu tinggi


nie lah wajah2 student malaysia kat sana..hanya da 2 org aje student melayu di sana..seorang dah berkeluarga seorang masih bujang..menurut kata hubby..dia sempat menunaikan solat jumaat kat sana..kira ramai juga muslim disana yg mencukupkan jemaah solat jumaat...

gambar2 lain akan menyusul kembali


Thursday, 22-May-2008 16:44 Email | Share | | Bookmark
AKTIVITY HUJUNG MINGGU

tengah posing..baru nak keluar
dalm lift nak turun dr rumah
khusyuk abang muqri baca buku
View all 6 photos...
Alhamdulillah..dpt juga update fp...nie lina update aktivity kami di hujung minggu bersama2,kebiasaan nya setiap bulan or 2 bulan sekali kami akan berkunjung kemana2 kedai buku ..sama ada di Popular Book store, borders or Mph..tp kami lebih suka ke popular or Borders..byk pilihan dan anak2 pun suka dengan environment kat situ..

Kebiasaan yea bila time kuar memang keluar sehabis yea..breakfast kat situ, lunch kat sana, dinner pun kat luar..memang seharian kat luar..kalo balik pun just utk solat aje pastu kuar balik..memang kami selalu mcm tu so malm lepas dinner balik dan lepak tgk majalah 3, cerekarama dan tido..dan esok yea startlah kerja balik..lina gan kerja lina,husband gan research yea..anak2 gan buku2 dan cd yea ..

oklah tgk gambar yea..







[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net