ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 8-Jul-2008 08:12 Email | Share | | Bookmark
Kek Choc moist

 
 
 
### catatan ku ###
Quote:
Dayang: sedap ehh..tq

Ctnik: camna nak maintain x bg keras.?.actually ,akak pun masih belajar dan ini 1st time
Akak guna coklat ganache buat bunga..may be yg keras tu coklat masakan yg
Dicairkan.kalo ganache x keraslah..lembik adalah kdg2 tu x jadi juga bunga.

K.rikha : Tq akak,nak buat cmana x sempat lagi nak pie course coklat..hehe bukan x mau
Pie tp masa lina x kena dgn semua kelas yg ada..lina kena fikir juga pasal
Anak2..nak tinggal dgn sape? Kami nie jauh dr family di penang nie..klao pie
Mana2 course pun sebb masa tu ada kat area sana..dan anak2 boleh tinggal dgn
Atuk yea…tp hasil kerja lina masih perlu diperbaiki lagi..

K.amal : paper sugar tu lina beli kat sini 2 gambar rm10, kalo 11 lbh 2 gambar mahal
Jugalah yea..patut kat a/star lagi murahkan

Nur Sarah: thanks yea atas promosi tu..kami sekeluarga dah ada insurans..kalo nak order
Kek silalah..kek lapis boleh di poskan.tq yea

Madiha: ye ke cun..masih mengeletar nak tulis..bukan ape rasa yea..Cuma nak pegang piping bag tu x leh nak gengam kemas2

Ziela: X kan lah sampai meleleh air liur kot..heheh

Umieaisyah : tq..aishah pun ape kurang yea makin rancak nampak deco2 yea

K.yati : tq akak, akak dah sihat ke?kelmarin balik nilai tp x sempat lah nak pie rumah akak..insyaallah 25 nie lina pie kl lagi..boleh jumpa akak lagi.

k.Hajar: Tq atas hadiah tu..nanti lina pie ambik yea..




Nie gambar moist chocolate yg baru di submitt petang semalam..tulisan perlu diperbaiki lagi..ikut x nak tulis..hehhe..tp customer nak juga utk hiburkan hati anak yea..
lina jrg tulis atas kek sebb menggeletarlah time nak tulis atas kek..sebb tu tulisan jd x smooth..x reti nak control piping bag lagi.. ..
olkah jom tengok gambar..



First time try buat bunga ros dari coklat ganache..alhamdulillah still jadi dan perlu diperbaiki lagi..sebelum nie hanya gunakan buttercream aje


sugar paper gambar princess tu pun 1st time guna ..seronok jugak senang..nak lukis free hand..hehe dpt ku bayangkan..tp kena try juga sbb ada satu tempahan nak gambar kartun free hand yea..nasib baik ada masa lagi nak praktise..


Monday, 7-Jul-2008 06:22 Email | Share | | Bookmark
Hari2 Brownies...hehehe

 
 
 
View all 14 photos...
Salam semua..heii..kebiasaan yg x dpt di elakkan..selalu fp terbiar berhari2 baru ber update..nie kalo kat rumah dah bersawang2 nie ..bukan malas..tp kebatasan waktu utk menghadap pc lama..menunggu gambar di upload ..kadang2 terfikir..juga camana org yg bekerja tu masih boleh mangupdate fp setiap hari..sedangkan lina..kat rumah ajepun fp x berupdate ..
tp yg pasti sejak kebelakangan nie...lina suka chatting dgn seseorang yg baru dikenali..best chatting dgn dia..sampai hubby kata.''ape lah yang nie..senyum2 masa chatting''..tp mmg betul mmg happy chatting gan dia..jgn salah sangka..perempuan tau ....selama nie kalo chatting pun lina suka senyum..rasa feel mcm kita borak dpn2 dia.

lupakan pasal chatting..tu..nak citer ape yea..minggu lepas x byk aktiviti masak..cuma ada aktivity memenuhi order aje..bukan x makan..cuma x masak mcm biasa..masak pun utk anak2 aje ..nantilah kita syer pasal tu..

oklah mai kita tgk ape yg lina buat..



nie lah antara brownies yg lina buat sepanjang last week.alhamdulillah 8 loyang jugaklah..seronok buat nie..cuma ambik masa time nak potong satu2 dan letk dlm paper cup


brownies orange


brownies strawberry..tp x letak strawberry kat atas..jimat budget..hehhe


nie pizza yg dibuat utk bagi kepada m.ngah budak2 nie..sebb tolong jagakan dia orang masa kami ada appt. hari sabtu lepas..nie gambar belum di bakar lagi


nie gambar lepas di bakar


nie speacial yea pizza..letak cheese kat tepi2 pastu gulung..best yea nampak..tp x rasa pun..cuma anak2 ckp sedap pizza mama buat..

maaf yea resepi mcm biasa..bila free baru masuk..kurang rajin nak taip..hehhe..


Tuesday, 1-Jul-2008 14:33 Email | Share | | Bookmark
Hasil kerja tangan ku

kek lobak
 
 
View all 5 photos...
Alhamdulillah..last week dlm sibuk2 sempat juga menyiapkan kesemua nie mengikut masa. Penat rasa yea berkejar2..start dari jumaat malam..malam tu ada 'saje2 main bowling dgn kawan,kami selalu kumpul2 sekali gan anak2..kadang tu kat sg petani, kat megamal pasific" cadg yea nak main di bukit jambul..so pielah sana merentasi jambatan janji kol 10 mlm( mlm cuti anak2 boleh tido lambat ) sampai jea sana tgk ramai org..ada lane yg kosong tp x puas hati sungguh dia org main style judi siap hisap rokok lagi.tercemar jadi yea..akhir yea kami decide pie chit chat kat restoran subaidah di tesco extra.Sempat ku order nan dan ayam tandori..anak2 order roti canai ( inilah peluang nak makan..kalo x jgn harap.. ).kol 11.30 bertolak balik..sangkut kat jambatan sebb malam2 kerja pelebaran jambatan giat dijalankan.Sampai rumah settle mana yg patut pie tido

Esok pagi2 bakar kek dulu..sebb tengahari nak kuar lagi ada appoitment kat penang lagi..petang balik rumah buat creamcheese frosting..nielah hasil yea..alhamdulillah menepati citarasa pemakan..cuma comment yea creamcheese agak manis sedikit..ok next time kita kurangkan gula sikit
pastu siapkan semua cupcake tu..alhamdulillah bunga gumpaste tu dah buat 2 sebelum tu..so just susun aje..

jom tgk gambar


kek lobak walnut


dari atas


cupcake lobak walnut


rose bud..warna biru




Tuesday, 1-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Cerita Opera

 
salam semua..sorry sebb ambik masa utk update pasal kek opera nie.
dah lah nak buat lama..nak cerita pun ambik masa yea lina hujung minggu mmg selalu ada program..oklah kita sambung citer opera nie..lina x buat span jaconde tu..tp lapisan coklat lina tu still ada serbuk almond.

sorrylah kek tu x sama rata lapisan yea..tu tahap nak cepat habis..oklah kita tgk resepi yea yea..

Quote:
opera kek

sponge cake

150gm coklat masakan (di potong nipis2)
150ml susu segar
2 sudu besar instant coffee
200g butter
200gm gula halus
1/2 sudu teh garam
1 s.teh vanilla
3 biji telor
100gm tepung
200gm serbuk badam
1/2 sudu teh baking powder
1 s.teh soda bicarbonate

cara2 yea
1.cairkan coklat,susu dan coffe powder atas api sederhana.ketepikan
2. pukul butter,gula,garam dan vanilla hingga kembang.
3. masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati setiap kemasukkan.
4. campurkan adunan coklat dlm adunan butter.kacau sebati
5. ayak tepung,soda dan serbuk penaik dan masukkan dlm adunan td.
6. masuk loyang dan bakar selama 30min or hingga masak pada suhu 180 c.sejukkan.

Coffee Ganache

200gm fresh cream
40gm butter
2 sudu teh instant coffee
240gm coklat(di potong kecil2)

cara2 yea
1. cairkan fresh cream,butter dan coffee dengan api sederhana,masukkan coklat yg di potong2 sebatikan hingga smooth.sejukkan.

sirap coffee

1/2 cwn air
1/3 cawan gula
11/2 sudu mkn nescafe

campurkan semua bahan dan kacau atas dapur hingga mendidih

Western Buttercream

Masak 200g gula dengan 70g air hingga pekat. Dalam waktu yang sama pukul 2 biji telur. Masukkan air gula yang cukup pekat ke dalam telur bersama paste Nescafe sesedap rasa. Ratakan. Simpan dalam chiller semalaman. Keluarkan. Pukul 200g butter hingga kembang, campurkan dengan adunan telur.
mencampurkan 200g melting cooking coklat dan 200g whipping cream yang diputar gebu ke dalam bancuhan western buttercream ini. Hemmmm… yummy kerana gabungan kopi dan coklat bersatu dalam lemak whipping cream dan telur.

Cara menyusun kek opera.
1. kek tu di belah 2 or 3( lina belah 3 dan ada yg x sama besar ) lina rasa cara paling elok utk dpt lapisan yg sama..bakar kek sponge nipis aje..so lepas bakar just potong 2 or 3 depend pada loyanglah.

2. lapisan pertama lina percikkan sedikit sirap coffee..then sapukan coffee ganache.sejukkan 10min.dlm p.sejuk

3. lapiskan dengan kek yg kedua dan renjis dgn sirap coffe ,sapukan lagi dgn coffee ganache dan nak senang lina letak selapis aje western buttercream tu.( kes nak cepat )sejukkan lagi dlm p.ais

4.lapiskan dgn kek sponge yg terakhir dan lina curahkan baki coffee ganache ats tu dan sejukkan..

itulah cara yea..dan memang sedap..walaupun rupa yea x cantik..kaya dgn rasa coffee..tp lina x leh makan byk..pening bau coffee




Thursday, 26-Jun-2008 14:38 Email | Share | | Bookmark
Gambar2 Terbaru

 
 
 
View all 9 photos...
salam semua..hari nie lina nak syer beberape menu dan juga beberape kek utk hantaran yg telah lina buat utk last week yea function.
sorry lambat masuk gambar.. kerajinan utk membuat kerja lain mengatasi kerajinan utk meng'upload' gambar mana2 yg ada resepi tu nanti lina masukkan yea..


nie gambar cupcake hantaran sekali dgn kek fondant (gambar sebelum tu )


nie pulak gambar donut coklat yg lina buat petang tadi..hari nie x masak pun utk makan tengahari makan ringan2 aje..so kol 1ptg td bancuh adunan utk donut..senang sgt buat donut nie..rasa yea pun sedap.Anak bujang ku boleh makan 3 biji dalam satu masa..dia tu mmg peminat donut..kalo pie carrefour ..benda yg dia cr adalah donut..walhal bukan sedap sgt pun donut kat situ..keras aje(entah2 yg semalam yea )cehhh hari nie puji mama dia..''mama nie semua pandai buat..buat kek lah..buat donutlah, buat pizzalah..semua sedap2 adalah tu ..sebab petang nie janji nak bawak pi carrefour


nie aneka perasa donut..ada 4 mulut semua yea kat rumah so kena ikut kemahuan masing2lah..sebb tu ada byk perasa kalo tgk kat gambar tu..yg kacang tu lina bakar kacang gajus (dlm kuali jea) pastu hancurkan. makan sebiji pun dah rasa kenyang.

Quote:
resepi donut coklat
350gm tepung high protein
20gm serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 bungkus (2 sudu teh) yis segera
60gm gula pasir
2 biji telur
175gm susu segar atau susu cair
40gm butter/margerin
1/2 susu teh garam

Bahan topping

250gm coklat masakan- dicairkan
dan apa2 bahan hiasan utk hiasan atas donut

cara-cara

1. donat, campur tepung,serbuk koko, serbuk penaik, yis dan gula.kacau rata.
masukkan telur dan susu cair sedikit demi sedikit sambil di uli hingga jadi doh.
masukkan butter/margerin dan garam.Uli sehingga doh manganjal.
Rehatkan doh selama 20minit.

2. Tekankan adunan(utk buang angin)bahagikan kepada beberapa bahagian seberat 40gm.
bentukkan seperti donut dan biarkan selama 45min. (kenaikan kali ke 2)

3. Panaskan minyak dan goreng donut sehingga masak.Angkat dan sejukkan

4. Celupkan ke dalam coklat masakan.dan taburlah dgn hiasan yg di sukai.

adunan nie dpt dlm 20biji



struktur donut...lepas di belah dua


nie pulak spaggethi yg lina buat hari semalam..sebenar yea minggu nie dari isnin to khamis my husband x da kat rumah sbb menghadiri seminar di usm..so makan tengahari jadi mcm2lah..semua yea ringkas..lagipun anak2 jenis x kisah sgt..makan aje ape yg ada..tp spaggethi nie pun kegemaran budak2 nie..lagilah kalo dlm tu ada mcm2..anak2 lina suka makan carrot.sebb tu setiap masakan lina mesti kena ada lobak..kira ganti sayurlah..lagipun anak2 baru tgh belajar utk minat pada sayur..tp carrot mmg x tolak yea...sayur2 hijau nie kena tgk juga ada yg dia org x suka..tp kena slow talklah ..mcm2lah kena ckp..'nak bagi kulit lawa? nak bagi pandai,nak bagi mata lawa..barulah nak makan..terutama tuan puteri tu..byk sungguh ckp yea

Quote:
Resepi Spagethi

1 bungkus daging kisar(ramlee kecil)
1 biji besar
1 biji lobak
3 batang sosej
fishcake dan fishball (ikut suka)
sos tomato
rempah spagetti/sos spaggethi kimball
sos prego cheese and mushroom-(tin kuning)

1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dimayang hingga naik bau..
2. masukkan daging kisar. masak menggunakan api sederhana. Bila daging dah masak..masukkan sos tomato dan rempah spagethi.kacau sebati..masukkan lobak, sosej dan juga fishball dan fishcake.
Akhir sekali masukkan sos prego cheese and mushroom(tin kuning) ,kacau sebati dan boleh hidangkan dgn spagetthi yg telah di rebus terlebih dahulu.

Cara merebus spagetthi bergantung pada jenis spagetti yg dibeli.(refer pada instruction pd pembungkus)
actually.cara penyediaan spagetti nie byk dan boleh ikut creativity masing2,mcm lina pun main masuk aje bahan2 tu.dan baki dari kuah tu bolehlah digunakan juga utk membuat topping pizza



Nie pulak kek opera coklat..nanti lina sambung yea..dah blurr mata tgk fp nie..jam pun dah kol 1am..esk nak kena kuar awal da janji gan org..sabar yea nanti lina masukkan resepi dan cerita yer sekali..bye


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net