ina_saly's FotoPage

By: INASALY BAKERY

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 30-Jul-2008 08:42 Email | Share | | Bookmark
MINGGU YG BERMAKNA

opera cake
opera cake lagi
kek lapis pertama
View all 6 photos...
salam semua..harap semua sihat hendak yea..Insyaallah.lama dah x update fp nie..dah mcm2 ada..lina just sempat jaln2 kat fp kwn ada yg sempat tinggalkan jejak dan ada juga yg tidak..maaf yea..last week mmg sibuk menyiapkan kek2 lapis yg ditempah dan juga sample2 kek lapis yg diminta oleh kawan2 di luar penang. Tambahan pula anak yg kecik demam..so paham2 ajelah bila dah demam..aktif ttp aktif tp time x kena tu merengek jugak..lepas dia baik,lina pulak yg kena..siap dgn selsema..dlm x sihat tu siapkan juga tempahan org..Alhamdulillah en abang kita dah mahir juga bab2 melapis nie..so bila perlu boleh lah dia tolong.

byk kerja nak buat kek lapis nie..nak kena basuh telur dulu..nak ayak tepung dulu dll..nak buka asam haw flakes, kena mesin biskut2 dulu..byklah..so saper2 yg ckp kek lapis nie mahal harap fahamlah.lagipun lina nie particular dgn kebersihan nie..terutama bab telur.nak kena basuh..nak asingkan kuning lagi..pulak tu kena pecahkan satu2..isi dlm mangkuk kecil sebiji2 ..( dr pengalaman main pecah dlm mangkuk besar ..sekali tu dah siap pecah 10 biji yg ke 11 tu telur busuk lak..habis satu adunan buang cam tu aje.. )

oklah..kita tgk gambar dulu yea..
[i]


nie kek opera yg di tempah oleh K.BAI ( Link dia di sebelah)..puas jugak nak buat kek nie..mmg remeh sikit nak buat..mcm2 masa nak buat tu..coklat mengeras cepat..so permukaan x rata sgt..tersenget letak kat board dia..Alhamdulillah k.Bai suka.Tq yea kak..best dpt jumpa akak..selepas 10 tahun x jumpa..akhir jumpa dlm fotopages ini


nie pula kek yg ditempah oleh kawan hsband dr usm..baru pagi td siap deco..dia nak design yg simple aje so ini yg dpt lina siapkan..harap Irniz suka..may be dia x rasa lagi kot sebb dia org ada seminar pembentangan paper ptg nie..


kek nie lna start buat pukul 10 mlm tadi..sampai aje dr nilai jam 5 ptg,kami ke carrefour malam ada tetamu pula..so kol 10 baru start buat kek coklat dan juga kek lapis haw flakes yg customer nak hari ini..alhamdulillah kol 1pagi td siap semua yea..masuk tido..pagi nie lepas anak pie sek..baru start deco.


gambar kek sisik ikan..1st time buat guna oven dan mixer baru..hehe tersilap teknik so kurang jadi sgt tp sedap rasa yea..dear hubby bg kat kwn2 dia rasa semua ckp sedap w'pun x jadi.


Monday, 21-Jul-2008 07:12 Email | Share | | Bookmark
Fondant cake pink

 
 
 
View all 4 photos...
Salam semua..hehe..mcm biasa update ku selang 4 hari..bukan x da aktivity tp byk aktivity di luar rumah so kuranglah masa depan pc..bila sampai rumah..aktivity kat dapur pulak.. last week mmg byk keluar..jumaat gan sabtu sibuk melapis kek..tp x boleh kuar gambar lagi sbb belum ambik gambar nak siapkan roll lapis dan lapis corak dulu..minggu nie pun dah byk appoitment...dgn org, buat kek, preparation utk pie kl pulak hujung minggu nie ...ape2 pun mai tgk gambar nie dulu


kek hantaran nie lebih kurang mcm yg dulu tp customer minta olahkan design sedikit..so nielah hasil yea



nie gambar puding karamel beroren..hehhe asal yea cam nie sebelum di masak..tp rupa akhir yea mcm di bawah..lina lupa nak ambik yg lepas siap dibakar..lina x kukus tp lina buat style steam bath..Alhamdulillah jadi..rasa yea pun sedap..

nie gambar dlm buku yg lina ambik..mmg x rugi try..sedap rasa yea..ada rasa jus oren dan parutan kulit oren tu.

Quote:
*** KARAMEL BEREMPAH OREN***

Bahan2
80gm gula kastor
750ml susu sejat
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu teh serbuk kayu manis (lina x isi..sebb x suka bau dia )
1 biji oren--diparut kulit dan diambil jus ye

cara2
*** panaskan susu di atas api yg kecil. ketepikan
*** putar telur bersama gula. Tuangkan susu,esen vnailla dan jus oren.kacau hingga sebati
*** tapiskan bancuhan ini kedalam 4 cawan dan taburkan denagn serbuk kayu manis dan paruttan kulit oren
*** kukus adunan selama 20 to 40 minit or sehingga masak ( lina bakar dlm oven guna steambath suh 220 dlm 20 min or hingga masak)




Wednesday, 16-Jul-2008 12:46 Email | Share | | Bookmark
Aktiviti Hari Ini

kek kukus sarawak
 
kek prune
View all 10 photos...
Pagi2 lepas hantar anak pie sekolah,lina,hubby dan t'sha pie pasar besar kat BM, dah lama x pie sana..kalo tidak dulu selang 3 hari kami ke pasar besar tu..tp sekarang suka pie beli lauk kat tesco extra di penang ( sanggup pie merentas laut..semata2 nak beli ayam, ikan ...sayur x suka beli kat situ sbb x fresh bg lina lah )..biasa yea sayur beli belah petang kat bm..masa tu melambak2 sayur baru sampai (area kat kfc bm) fresh dan murah.Kami nie pelik sikit bila pie pasar..list dah ada kat tangan..tp sebelum beli siap round dulu satu pasar..bukan beli byk pun

dah settle beli lauk pie pulak cari biskut cream cracker dan marie yg jual timbang tu..utk buat kek lapis..saekarang nie harga barang semua naik..biasa lina beli byk2 biskut tu dan blend halus2 simpan dlm tupperware..tu kira ganti tepung lah bergantung pada jenis kek..sebulan lepas pie, harga sekilo biskut baru 6.50rm sekilo tu pun just utk 4 biji kek..td pie dah 8rm sekilo..tu pun taukeh tu ckp harga nie nak naik lagi ..may be next month..Ya Allah semua harga barang naik..bila kita upkan harga kek ada customer yg x faham tu bising..belum tgk harga pure butter lagi..( utk pengetahuan semua kek2 lapis lina guna pure butter tau..lina x guna butter biasa,) yg penting rasa kek sarawak tu tetap ada. telur lagi,tepung hong kong lagi..seingat lina harga kek lapis dan kek2 lina x pernah naik sejak tahun lepas..dan kenaikkan harga perlu juga di lakukan..so start 1.8.08 semua produk dr lina akan ada sedikit perubahan dr segi harga.tp mutu tetap sama.

Petang td dr jam 2 to 5pm lina attend kelas cookies di eazy bake bakery shop ,lina dpt yuran free..may be sebb selalu beli barang kek kat situ..actually dah 2 kali dpt tp kali nie baru dpt attend sebb sebelum tu lina x da kat penang.Biasalah.. x hbs2 jalan.seronok juga..dpt kawan baru,Bonda Rafiqin(ej) pun attend..byk juga cookies yg di ajar..mcm seronok buat business cookies..tp lina x minatlah ..may be buat utk family aje..Raya nie hanya terima tempahan kek lapis dan kek buah kukus aje.. semangat tgh berkobar2 nie nak buat kek lapis..

Last week lina attend kelas kek lapis sarawak dgn Dayang Kek Lapis di rawang,alhamdulillah..dpt belajar benda baru..sebelum tu lina nak bgtaulah pada sape2 yg membuat cerita pasal sifu kek lapis lina terdahulu..Setiap org ada kelebihan masing2..lina pie belajr dgn dayang pun kerana lina nak tgk teknik baru may be ada kelainan. Niat lina nak belajar aje bukan yea utk buat comparision cara mengajar.Lina cerita nie sebb kawan lina pun kena cam tu juga..kesian sifu tu..dia x salah pun..dia mengajar pun lepas dia membuat pelbagai kaji selidik. x pe lah yg penting Allah SWT maha mengetahui.

Sepanjang bengkel tu byk juga yg dipelajari..oklah lina pamerkan hasil kerja sepanjang bengkel tu..nie bukan sample tau..lina tgh buat sample yg baru..nanti lina akan pamerkan di Blog lina..( dah ada blog tp x publish lagi..byk kena isi lagi..terutama harga.. )Gambar yg lina pamerkan nie ..lina kurang puas hati sebb lian x pandai nak agak sukat guna sudu..biasa lina timbang utk dpt layer yg sekata..sifu yg ajar terror so x yah guna timbang2...bila lina yg buat mcm tulah hasil yea..ada yg ok dan ko..tp ape yg penting lina suka dgn rasa yea..bagi kat kawan kat kl pun mereka kata sedap..siap mintak sample lagi utk tolong jualkan Alhamdulillah..rezeki dr NYA...sabar yea hujung bulan lina hantar sample..

Lina suka buat kek lapis nie,makin suka bila my dear hubby bagi sokongan..dia amat memahami minat wife yea betulkan sokongan tu amat penting barulah kita bersemangat..lina da sorang kawan..dr tadika kami berkawan untill now..dia ada degree tp x kerja just jaga anak2..selalu dia citer nak buat itu ini susah sebb hubby dia x bg sokongan. so duduk rumah ajelah...tp hubby lina mmg bagi sokongan..bila lina rasa down aje cepat2 dia pulihkan..THANK'S MY DEAR..Lagilah lina semangat bila hubby belikan oven kek lapis, mixer heavy duty, hantar kelas kek lapis..hehehe.

Satu jea wish lina dlm bidang kek lapis nie..lina x akan selama yea membuat kek lapis..tp my impian nak buka bakery kek lapis, ada tempat utk beljar kek lapis, panggil pulak tenaga pengajar yg berkaliber dr sarawak, masa tu lina running aje..lina nak tolong org yg x berkemampuan , dia minat tp x da peluang.,,oklah jom tgk gambar.. maaf yea kalo ada yg terasa dgn kata2 lina di atas .

Quote:


**** jawapan lina ***
k.ana: thanks..tu semua buat masa kelas hari tu..insyaallah dlm minggu nie lina tampal yg baru..dgn harga sekali..sibuk sikitlah..actually kek lapis dah siap semalam tp adegan potong memotong belum buat sebb nak siapkan roll lapis dulu.Ape2 nanti lina update gan k.ana..ooo k.ana pun pie belajar gan dayang yea..all the best

Hamba Allah: usahlah buat perbandingan..sebb yg bawah nie hasil kali pertama kat rumah cikgu yg mengajar..so kita pun boleh agak cmnaa hasil yea..rasa sedap Cuma layer aje kurang cantik..anyway, tq ats comment yg di beri…nak blog dayang tu..pie lah kat sebelah ada link dia

Dayang : tq tolong jawab kan

Unnamed: x pelah sesekali menulis panjang2

K.Amal: thanks ..lina bukan tokey kek lapis lagi..masih belajar..nanti dah siap semua yea lina inform yea..sekarang busy sikit..hehhe

K.Baipower: ye ke..lina dah agak dah sebb pernah tgk k.bai pie kelas donut kat situ kan..kalo lina pie kelas donut dulu tu mesti jumpa akka kan..tp time dia org tel lina..mesti lina x da kat penang…pasal kek lapis tu boleh lina potong2 kan..ape2 nanti kita bincang yea..

k.madiha : Alhamdulillah..cantik ke? Kena perbaiki lagi tu..lina mmg suka kek lapis tu sebb tu sanggup pie belajr kat mana saje ada peluang.

Suzyrahman: dah lama booking dr awal tahun lagi..tp asyik x kena waktu aje..Cuma baru2 nie aje berkesempatan.. Semua tu terpulang pd cikgu yg nak mengajar..dia free bolehlah pie

K.cik: yea..akak, kita berjiran..lina tau pun bila Tanya pada k.anis..dia kata mmg akak duk sini..pastu tgk email akak mcm kenal aje no tu..hehe

KAmal: ok nanti lina try buat..bila tu..nantilah..next month kot…lepas cuti sekolah baru lina free..

K.rinn: itu hobi utama lina,bila dah start buat mcm2 nak buat…mmg byk guna telur..tp setakat nie taulah balance baki putih telur tu buat ape..hehe

K.zati : tq k.zati..banyak ke? Belum byk lagi tu..tgh bereksperimen nie..

Shariza: tq dtg my fp..ape2 yg ada coklat mmeg sedap..oo shariza pun buat kek lapis yea..yg bentuk pyramid tu ..entahlah akak belum decide harga lagi skrg tgh siapkan dulu lepas tu baru kira harga..ape2 nnati akak update yea..tq



nie kek kukus sarawak..ada mixed fruit..sedap kek nie..moist aje..tp lama nak kukus 4jam


nie pulak kek prune..buah prune tu kukus terlebih dahulu barulahlah dilapis2 hingga habis..


nie kek lapis haw flakes..sorry yea lapisan kurang memuaskan bg lina..don't judge from cover ok


nie kek lapis coklat,,sedap kek nie ada rasa coklat,milo


nie kek lapis corak yang nampak agak sukar tp x lah sesukar mana kek nie lina guna jem apple utk mengikat antara corak..best rasa yea.


nie nama yea roll pyramid sebb bentuk mcm piramid..ada 3 rasa blueberry, santan dan orange


nie roll tulip yg lina buat dulu tp nie dari roll yg lain..sedap rasa yea..walaupun nampak x kemas..lina guna jem strawberry..anak2 suka sgt..asyik mintak buat aje.. dia kata '' mama x yah buat kek lapis lain..buat kek lapis nie jea.. ,,itulah anak2 ku..

So, sape2 yg nak order bolehlah..next week lina akan keluarkan picture yg baru dan harga sekali..DAN sape2 yang nak belajar pasal kek lapis nie.bolehlah hubungi SIFU2 KEK LAPIS dgn melayari blog mereka....lina x boleh nak ajar org lagi sebb ilmu masih kurang..hehhe For K.nomie dan K.Dayang..THANKS for Everything ..moga ilmu yg di curahkan di Berkati oleh NYA..MOGA BUSINESS KALIAN MAKIN MAJU..kalo lina ada yg x faham boleh lina tanya lagikan..


Tuesday, 15-Jul-2008 10:04 Email | Share | | Bookmark
Award dr K.Hajar (uk)

 
nie lina paparkan award dr k.hajar (UK),,thanks yea kak..


tq kak hajar


Tuesday, 15-Jul-2008 08:24 Email | Share | | Bookmark
Entry-entry yg lepas

sebelum di bakar
lepas bakar
dalam pinggan
View all 10 photos...
[b][i]Salam buat semua..bersawang sudah rumah lina..hehhe..patutlah x pernah dpt award ..asyik tinggalkan rumah aje..ehh lupalah..td kak hajar ada suruh pie ambik hadiah kat rumah dia..dah pie tgk tp x ambik bwk balik lagi..thanks so much atas award tu.. nanti lina pie ambik yea..

Rasa yea x layak lagi utk award tu..masih byk kena diperbaiki..anyway thank yea..Actually, bulan Julai nie lina byk aktivity di luar..ikut jadual sampai cuti sekolah..bulan nie aje 3x turun kl.nie pun baru aje balik dr sana.dari hari jumaat lina pie kl..balik penang tengahari semalam..penat mmg penat tp dah biasa dah..x pelah susah2 dulu senang2 kemudian.kesempatan pie kl kami balik ke nilai rumah family..kerap jugaklah balik sana..

sebelum balik tu,,lina sempat siapkan tempahan2 nie..oklah jom jamu mata..dari insan yg masih amatur nie..still belajar ddan terus belajar..


nie adalah resepi 1st lina try..pagi tu jumpa kat internet,tgh hari terus try masak..sedap juga. dan paling penting protein tinggi dan kurang karbohidrat. Resepi tu lina ada ubah sikit ikut kesesuaian brg di rumah.. selalu memandai2 ubah resepi org..
nie resepi yea;; BRUSCHETTA CHICKEN BAKE

Quote:
1. Ingredients1 (14.5 ounce) can diced tomatoes, undrained
1 (6 ounce) package STOVE TOP Stuffing Mix for Chicken (Lina tukar dgn sos prego tomato pedas dlm tin-kira2 1/2 tin yg diguna)
1/2 cup water
2 cloves garlic, minced
1 1/2 pounds boneless skinless chicken breasts, cut into bite-size pieces
1 teaspoon dried basil leaves ( x da ganti kan dgn rosemarry leaf )
1 cup KRAFT Shredded Low-Moisture Part-Skim Mozzarella Cheese (x da mozarell gantikan dgn cheddar light cheese kraft-guna dlm 3kpg bawah dan atas 3 keping)
Nutrition InfoPer Serving

Calories: 140 kcal
Carbohydrates: 2 g
Dietary Fiber: 0 g
Fat: 2 g
Protein: 24 g
Sugars: 1 g
About: Nutrition Info

Powered by: ESHA Nutrient Database

2. Cooking Directions
Preheat oven to 400 degrees F. Place tomatoes in medium bowl. Add stuffing mix, water and garlic; stir just until stuffing mix is moistened. Set aside.
Place chicken in 13x9-inch baking dish; sprinkle with the basil and cheese. Top with stuffing mixture.
Bake 30 min. or until chicken is cooked through.
Yield: 6 servings



nie gambar selepas di bakar..cheese kat atas tu lina letak light cheese dr kraft.


nielah menu makan tengahari kami..anak2 makan nasi..dah 2 minggu x ambik nasi dan makanan yg berkarbohidrat tinggi..kami byk ambik makanan yg mengandungi protein..Alhamdulillah..2 minggu dah turun 3kg..cik abang 4kg lebih..ini adalah antara langkah2 yg perlu kami buat sebelum di tauliah sbg consultant ..sape2 yg berminat tunggu dulu yea ada lagi 2 minggu utk selesai..ape yg boleh kami ckp..program nie selamat,.dan x memberi sebarang kesan..rasa lebih ringan..skrg nie makanan kena jaga sbb byk penyakit datang kerana x jaga makan.


nie pula gambar cupcake coklat yg lina buat utk staff di office hubby..


nielah mickey mouse yg lina ckp kena buat tu..mmg kelam kabut..jam 2.30 pagi baru siap semua2 deco tu..lina paling ambik masa bab nak meratakan buttercream..ada jea yg x kena..kek nie tempahan dari k.dayang..pemunya dayang kek lapis sarwak..kata yea utk anak2 yea yg suka dgn mickey


nie pulak basket wave utk hantaran.x sempat nak ambik gambar dalm kotak..semua yea kelam kabut pagi tu..hehe


basket wave dr pandangan atas..bunga kat tengah2 tu jatuh tertiarap,pastu terlindung pulak dgn kawan2 yea yg lain..nielah kalo buat last minute..bukan cam tu..patut yea lina x ikut hubby pie kl..so boelhlah siapkan semua kek dgn aman..tp entah camna bgn jea dr tido pagi khamis tu ckp gan hubby nka ikutlah..so lina arrange semua yea..patut yea mickey mouse tu sampai kat tuan yea 26hb nie..so minta cepat kan tarikh(pie beljar kek gan dayang)..alih2 k.dyang kata mickey tu bawak sekali..so khamis tu lina bakar 4 biji kek dan siapkan deco sekali..hehhe penat yea..2.30 tido kol 6.00am dah bgn kemas rumah pulak..kol 11 bertolak pie kl.


nie juga pesanan dr kl. just simple deco.


nie pulak hadiah dari lina utk k.dayang sebb sudi ajarkan lina buat kek lapis. x sempat nak cari hadiah lainvso buat nie jealah.[b][i]


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net